Gasunie, HES International en Vopak gaan samenwerken aan de ontwikkeling van een importterminal voor groene ammoniak als waterstofdrager. Dit kwartaal wordt gestart met het basisontwerp van de importterminal. De terminal, die onder de naam ACE Terminal op de Maasvlakte gaat opereren, is vanaf 2026 operationeel.

Een importterminal voor groene ammoniak levert naast waterstofproductie, transport en opslag een essentiële bijdrage aan de import van waterstof, een essentiële schakel in de waterstofketen. Een betrouwbare logistieke keten is essentieel voor de ontwikkeling van de markt voor groene waterstof en voor het behalen van de klimaatdoelen voor 2030 en 2050.

Groene ammoniak als waterstofdrager zal een cruciale rol spelen voor transport van groene waterstof voor Noordwest-Europa. Het reageren van groene waterstof met stikstof vormt groene ammoniak, waardoor de waterstof efficiënt en veilig in grote volumes kan worden getransporteerd. De ammoniak kan vervolgens worden opgeslagen en weer worden omgezet in groene waterstof. Groene ammoniak is ook direct bruikbaar als CO2-vrije brandstof voor bijvoorbeeld de scheepvaart of als grondstof voor bijvoorbeeld de productie van kunstmest.

Door de krachten te bundelen ontstaat een aantrekkelijk uitgangspunt van waaruit de partners binnen enkele jaren de importlocatie voor groene ammoniak in Rotterdam kunnen realiseren. Op de Maasvlakte heeft HES een strategische locatie met kadecapaciteit en directe toegang vanaf zee. Gasunie beschikt op deze locatie over infrastructuur van bestaande opslagtanks en een systeem van pijpleidingen. Vopak heeft met zes ammoniakterminals over de hele wereld ruime ervaring in het veilig opslaan van ammoniak. De uiteindelijke investeringsbeslissing moet nog worden genomen.


Bron: HES International

Categorieën: Waterstof transport

1 reactie

K.Meeuwissen · 21 april 2022 op 13:00

Deze onrwikkeling is veel beter dan boeren weg pesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *