Kiwa breidt het laboratorium in Apeldoorn uit met allerlei testfaciliteiten op het gebied van waterstoftechnologie en het Internet of Things (IoT). Ook biedt de locatie ruimte aan het grootste warmtepomplaboratorium van Europa. De oplevering van het gerenoveerde gebouw en alle nieuwe voorzieningen staat gepland voor de zomer van 2021.

Kiwa is een onafhankelijk wereldwijd opererend bedrijf op het gebied van testen, inspectie en certificering. Dit doet de organisatie in een breed scala aan marktsegmenten. De vestiging in Apeldoorn is gerenoveerd en uitgebreid met een waterstof- en warmtepomplaboratorium, zodat de nieuwste ontwikkeling op dat gebied getest kunnen worden.

Stadsgas – aardgas – waterstofgas

Kiwa wil met haar investeringen in waterstoflaboratoria bijdragen aan het veilig toepassen van waterstof in het kader van de noodzakelijke energietransitie. Het instituut leverde een gelijksoortige bijdrage in de overschakeling van stadsgas naar aardgas in de jaren zestig. Kiwa is daarmee een duurzame partner die op basis van hoogwaardige kennis telkens bijdraagt aan de transitie naar steeds schonere energievoorziening. Waterstof fungeert niet alleen als vervangende brandstof voor aardgas gestookte verwarmingstoestellen, maar wordt ook ingezet voor het opslaan van overtollig opgewekte elektriciteit, bijvoorbeeld uit windenergie.

Waterstoftechnologie

In Apeldoorn is een nieuwe teststraat voor waterstofleidingen en -componenten gebouwd. En komen er trainingsruimtes en laboratoria voor het testen en keuren van producten bij die geschikt zijn voor waterstof. Kiwa biedt organisaties verder de mogelijkheid om de toegevoegde waarde van waterstoftoepassingen te ontdekken. Onder meer met behulp van de zogenoemde waterstoftafel. Hiermee kunnen zij samen met Kiwa-experts experimenten uitvoeren om te ervaren wat de verschillen en overeenkomsten tussen aardgas en waterstof zijn. Ook gaat Kiwa in samenwerking met de energiesector, monteurs opleiden voor het ombouwen van aardgas gestookte toestellen naar waterstof. Hiervoor is onlangs het waterstof demohuis geopend.

‘Het warmtepomplaboratorium is gebaseerd op de allerlaatste technologie, zodat wij ook warmtepompen met brandbare koelmiddelen, zoals propaan, kunnen testen. In 2021 willen wij deze faciliteiten verder uitbreiden, zodat ook elektrische veiligheidstesten voor warmtepompen kunnen worden uitgevoerd. Daarmee kan op één locatie niet alleen de prestatie, maar ook de veiligheid worden getest en gecertificeerd op basis van internationale standaarden.’

Jan Pieter Bijkerk, vicepresident van Kiwa
Revitalisatie en duurzame nieuwbouw

Tijdens de verbouwing worden verschillende energiebesparende voorzieningen aangebracht die het pand duurzamer maken. Zo wordt de isolatie verbeterd en het dak bekleed met 1.000 zonnepanelen op het hoofdgebouw, de hallen en de nieuwe garage voor meetwagens. Dit levert jaarlijks 300.000 kilowattuur zonnestroom op, waarmee Kiwa kan voorzien in 11 procent van zijn elektriciteitsverbruik in Apeldoorn. Bovendien zal Kiwa door middel van warmtekrachtkoppeling 518 megawattuur stroom per jaar opwekken, waarbij het de vrijkomende warmte van 1.058 megawattuur zal gebruiken om het gebouw te verwarmen.

Categorieën: Veiligheid

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: