Zenith Energy Terminals en Electriq hebben een intentieverklaring getekend voor de bouw van ‘s werelds eerste fabriek voor de productie van waterstofpoeder, Electriq Powder. De fabriek vergt vijftig miljoen euro aan investeringen en zal per jaar 500 ton aan waterstofpoeder produceren.

De nieuwe fabriek, die in 2026 klaar moet zijn, komt op het terrein van het Amsterdamse benzineopslagbedrijf Zenith Energy aan de Australiëhaven. Dit project doen ze samen met de Australische waterstofspecialist Electriq. Dat presenteerde vorig jaar in Nederland al een zelfontwikkeld aggregaat dat draait op dit waterstofpoeder.

Voor de waterstof wordt groene stroom gebruikt van de drie windturbines op het terrein van Zenith Energy. De Electriq’s Fuel and Release-technologie veranderd de groene waterstof in een koffie-achtige poedervorm (KBH4). In een vergelijkbaar proces komt bij een temperatuur tussen de 50-80oC, na het mengen met water, via een gepatenteerde katalysator de waterstof weer vrij uit de Electriq Powder.

Er blijft als restproduct KBO2 over en dat wil het bedrijf gaan hergebruiken om weer nieuwe waterstofpoeder mee te maken. Aan deze technologie heeft het bedrijf vier jaar gewerkt en twintig miljoen euro besteed.

“Deze fabriek is de eerste in zijn soort ter wereld en zal onze klanten in de Benelux bedienen. Nederland is een early adopter van waterstof als brandstof van de 21e eeuw, en we zien deze Electriq Powder-fabriek als een belangrijke factor om dit op een innovatieve, veilige en industriële manier te benutten”.

Baruch Halpert, Executive Chairman en CEO van Electriq.

Bron: Electriq

Categorieën: Energieopslag

1 reactie

R.C.M. van de Ven · 6 maart 2023 op 12:22

Is dit later ook te gebruiken in personeneauto’s en ook te tanken ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *