Shell, Gasunie en Groningen Seaports kondigen vandaag plannen aan voor de aanleg van ‘s werelds grootste offshore windpark en de bouw van Europa’s grootste waterstoffabriek in de Eemshaven. Definitief besluit wordt eind dit jaar genomen naar uitkomsten van haalbaarheidsstudie.

Ambitieus project

Het consortium voert het project uit onder de naam ‘NortH2‘. In eerste instantie voorziet het project in de bouw van een megawindpark van in eerste instantie 3 tot 4 gigawatt in de Noordzee in 2030. Het park moet later uitgroeien tot 10 gigawatt in 2040 en overtreft daarmee wereldwijd alle bestaande individuele offshore windpark plannen. De 10 gigawatt is omgerekend goed voor het elektriciteitsgebruik van 12,5 miljoen huishoudens. Dat is meer dan alle huishoudens in Nederland.

Opslag in waterstof

De groene stroom van de te bouwen windparken worden aan land gebracht in de Eemshaven. Hier moet een gigantische waterstoffabriek komen om de groene stroom via elektrolyse om te zetten in waterstof. De fabriek heeft een jaarcapaciteit van 800.000 ton groene waterstof. NortH2 zal per jaar zo’n 7 megaton aan CO2 besparen. In eerste instantie zal via de infrastructuur van Gasunie de groene waterstof voor industrie in heel Noordwest-Europa ingezet worden.

Het consortium overweegt ook de mogelijkheid om elektrolysers op zee te plaatsen.

Eerste groene stroom in 2027

De start van het project wordt nog dit jaar verwacht met de aftrap van een haalbaarheidsstudie. Als de uitkomst succesvol is, hoopt het consortium de eerste waterstof te produceren rond 2027. NortH2 gaat meerdere partners zoeken om een brede coalitie te vormen die nodig is om een succes te maken van dit grootschalige project


Bron: Shell


1 reactie

A. Bot · 28 februari 2020 op 15:55

Mijn vak was autotechniek. Bijna 20 jaar geleden met pensioen gegaan en als oud leraar autotechniek kijk ik naar mijn vak. Ongelooflijk wat een verandering. Toch heb ik altijd iets tegen elektrisch gehad. Steeds zag ik meer in waterstof. Water is er volop dus ook H2. Alleen is er elektrolyse nodig om de H2 te oogsten. Er is al volop aangetoond dat windmolens dat kunnen. Dus stook H2 in de kachel (motor). Wat er uit is H2O is water. De natuur is wel zo dat er een schuld ontstaat m.a.w. wat is het restproduct. Omdat er in de natuur altijd betaald moet worden, maar wat moet vereffend worden. Succes allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: