In het BeautHyFuel-project om waterstofvoortstuwingsoplossingen voor lichte vliegtuigen te onderzoeken hebben Turbotech en Safran met succes de eerste test afgerond van een op waterstof gestookte aerogasturbinemotor. Het experiment is uitgevoerd in de testfaciliteit van de ArianeGroup in Vernon (Frankrijk).

Turbotech, Elixir Aviation, Safran, Air Liquide en Daher hebben in juni 2022 het gezamenlijke onderzoeksproject BeautHyFuel opgericht. Het doel van het project is om een waterstofvoortstuwingssysteem te ontwerpen en op de grond te testen dat geschikt is voor lichte luchtvaart. Daarnaast willen de partijen een methodologie ontwikkelen om dit systeem later in te bouwen in bestaande vliegtuigen.  

De Franse vliegtuigmotorfabrikanten Turbotech en Safran hebben het experiment uitgevoerd met een op waterstof werkende TP-R90-gasturbinemotor. Ze hebben daarbij gebruik gemaakt van de decennialange ervaring van ArianeGroup met waterstofaandrijving voor de Ariane-raket. Na de geven de partijen aan dat de test goed verlopen zijn en de prestaties beter waren dan verwacht. Deze eerste proef werd uitgevoerd met waterstof in gasvorm. In een tweede fase zal later dit jaar de motor worden gekoppeld aan een vloeibaar (cryogeen) opslagsysteem dat ontwikkeld wordt door Air Liquide.


Bron: Safran

Categorieën: Vliegen

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *