Het Gelderse bedrijf XINTC uit Eerbeek heeft een elektrolyser met kunststof stacks ontwikkeld om duurzame waterstof te produceren. Het eerst exemplaar van 400 kilowatt draait in Kootwijkerbroek direct naast zonnepark Branderwal. Maandag werd de demonstratie-opstelling geopend door de Minister van Klimaat en Groene Groei, mevrouw Sophie Hermans.

“De afgelopen tien jaar hebben wij gewerkt vanuit ons R&D centrum in Eerbeek en vanuit ons wetenschappelijk kantoor in Delft aan de innovatieve gasmodule, zoals wij de stack noemen. Dit duurzame apparaat bevat geen edelmetalen, pakkingen of membranen. Het bevat alleen kunststof onderdelen en is hierdoor onderhoudsarm. Wij zijn er klaar voor om de wereld kennis te laten maken met onze duurzame elektrolyser.”

Wilko van Kampen, CEO en oprichter van XINTC Global

Vorig jaar werd Kootwijkerbroek officieel benoemt tot mooiste stad van de provincie Gelderland en nu heeft het de primeur met de eerste elektrolyser van XINTC. De waterstofinstallatie staat opgesteld op het voormalige terrein van betonfabriek Bosch Beton. De installatie heeft een capaciteit van 0,4 MW. De benodigde duurzame energie komt rechtstreeks van het naastgelegen zonnepark. En rechtstreeks is in dit geval ook ‘direct’. Er zitten geen schakelkasten, omvormers of batterijen tussen de elektrolyser en het zonnepark.

Een ander groot voordeel is dat de gasmodule gemaakt is om goed om te gaan met het wisselend aanbod van duurzame energie. Het naastgelegen zonnepark zal immers niet continue hetzelfde vermogen leveren, maar de installatie kan zich moeiteloos aanpassen aan de andere frequentie. Bij een traditionele stack zou dat snel leiden tot uitval, maar de gasmodule gaat onvermoeid door.

De installatie heeft een ingebouwde waterzuivering, zodat er regen- en/of oppervlakte water gebruikt kan worden. Het eindproduct heeft een waterstofkwaliteit van 2,5 (99,5% zuiverheid). Dat is voldoende voor onder andere de procesindustrie. Door het bijplaatsen van een extra zuiveringsmodule kan de waterstof naar waterstofkwaliteit 5,0 worden gebracht. De waterstof wordt uiteindelijk opgeslagen onder 500 bar.

Opschalen

Naast de huidige opstelling komt binnenkort een 1,2 MW elektrolyser systeem te staan. Zoals alle systeemmodules van XINTC, is deze ook ondergebracht in een gemodificeerde 40 ft zeecontainer. Op basis van AC is dit ook de maximale capaciteit die in dit format containers past. Wanneer de installatie met uitsluitend DC gevoed wordt, ligt de capaciteit op maximaal 1,6 MW. De huidige 0,4 MW installatie zal ook opgewaardeerd worden naar 1,2 MW. Zo wordt de totale capaciteit op deze locatie 2,4 MW.

De bouw van het H2 Experience Centre is mogelijk gemaakt door de steun van het Nationaal Groeifonds GroenvermogenNL. De locatie heeft XINTC samen ontwikkeld met Energeion, die eigenaar is van het zonnepark.

Categorieën: Elektrolyse

0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *