De eerste huizen die verwarmd worden met een eigen waterstof CV ketel staan in Lochem. Vandaag konden we eindelijk een kijkje nemen bij de bewoners thuis. Ook werd er vandaag een huis aangesloten op waterstof en konden we kijken wat daar allemaal bij komt kijken. En dat viel reuze mee.

Een woning verwarmen op waterstof. Het is volgens Natuur en Milieu een van de laatste dingen die je moet doen met waterstof omdat hier genoeg duurzame alternatieven zouden bestaan. Maar toch worden er nu in Lochem 12 huizen verwarmd met een CV ketel op waterstof. De reden hiervoor is simpel, voor déze jaren 30 woningen, is er momenteel geen betaalbaar duurzaam alternatief. Bovendien kan met dit proefproject in de praktijk geleerd worden of deze wijze van verwarming iets is waar breder op ingezet moet gaan worden, of niet.

Lokaal initiatief

De 12 woningen aan de toepasselijk genaamde ‘Nieuweweg’ in Lochem zijn stuk voor stuk oudere vrijstaande woningen, soms ook monumenten, die slecht geïsoleerd kunnen/mogen worden. Daarom is een warmtepomp voor deze bewoners geen optie. Een jaar of 4 geleden kwam tijdens een presentatie van de Lochemse Energiecoöperatie aan de lokale buurtvereniging het alternatief van verwarming op waterstof voorbij. En er waren gelijk 45 personen die aangaven graag met een dergelijke test te willen meedoen. Maar om de test overzichtelijk en enigszins betaalbaar te houden, is ervoor gekozen om in dit project in totaal 12 woningen aan dezelfde weg van een waterstof CV ketel te voorzien.

“Wat we hier doen, is leren in de praktijk”

Daan Schut, Chief Transition Officer, member Executive Board at Alliander
Aanvoer van waterstof

Om de waterstof bij de huizen te brengen, werd er een tweede gasbuis aangelegd. Deze nieuwe leiding wordt echter niet voor waterstofgas gebruikt, maar voor aardgas. Dit is bedoeld voor de huishoudens in de straat die nog niet worden voorzien van een waterstof CV ketel. De bestaande aardgasbuis wordt gebruikt voor het transport van waterstofgas, juist om te kunnen leren in de praktijk waar je bij de ombouw van een gasbuis naar waterstof allemaal tegenaan loopt. Bovendien biedt deze oplossing aan de bewoners de (door de ACM verplichte) mogelijkheid om weer terug over te kunnen stappen op aardgas. De invoer van het waterstofgas in de buis vindt nét buiten de stad plaats. Het gas wordt met behulp van waterstof tubetrailers aangevoerd van een waterstoffabriek van Westfalen in Duitsland. Hiervoor worden tubetrailers gebruikt die op 200 bar zijn afgevuld en ca. 300 kg per keer kunnen aanvoeren. In het ‘worsecase’ scenario (zeer koude winterweek red.) geval kunnen de 12 huizen hier ca 4 dagen mee worden verwarmd.

Kwaliteit van waterstof

Nu is de gebuikte waterstof nog grijs en van 5.0 kwaliteit (99,999% zuiver), maar op ten duur is het de bedoeling dat er groene waterstof gebruikt gaat worden. De te gebruiken kwaliteit zou voor verbranding ook lager kunnen liggen, maar omdat er door Westfalen alleen waterstof van 5.0 wordt gemaakt, is voor de proef hiervoor gekozen. Ook wordt er bij het inlaadstation een geur aan de waterstof toegevoegd, dit om evt. lekkages te kunnen ruiken (waterstof is van nature reukloos). Hiervoor wordt dezelfde odorant gebruikt als voor aardgas: THT

Aanpassingen in de straat

In de straat worden de woning afgekoppeld van de buis waar aardgas doorheen stroomt en aangesloten op de waterstof buis. Er gaat dus maar 1 buis de woning in. Deze bestaande buis wordt eerst nog gespoeld met stikstof om er zeker van te zijn dat er geen aardgas of lucht restanten meer in de buis aanwezig is voordat deze wordt gevoed met waterstofgas.

In de woning

In huis worden alleen de gasmeter en CV ketel vervangen door exemplaren die geschikt zijn voor waterstof. Hiervoor wordt een 100% waterstof CV ketel van het merk Remeha gebruikt, die gebouwd worden in hun fabriek in Italië. Het bestaande leidingwerk voor zowel de gasaanvoer als voor de aansluitingen van de radiatoren en waterafvoer kan allemaal hergebruikt worden. Voor extra veiligheid wordt er op deze twee plekken wel een waterstof detector aangebracht om eventuele lekkages te detecteren en wordt er een gasstopper aangebracht. Dit laatste is een veiligheidsklep die dicht gaat wanneer er abnormaal veel waterstofgas doorheen stroomt (wat zou kunnen duiden op een lekkage). Koken zal niet op waterstof gaan gebeuren, maar gebeurt elektrisch.

Geen extra kosten

De bewoners hoeven voor de deelname aan deze proef geen extra stookkosten te betalen. De CV ketel wordt gratis verstrekt en gemonteerd. De te maken kosten van verwarming op waterstof is gelijk aan de kosten die ze zouden maken met aardgas verwarming. Eventuele langlopende (lagere) contractprijzen worden hierbij eerbiedigt. De Provincie Gelderland legt het verschil in kosten voor de bewoners bij.

Drie jaar

De test is vooralsnog voor een periode van drie jaar met een optie tot verlenging van nog eens twee jaar. Wellicht dat tegen die tijd er ook waterstofgas via het gasnetwerk van Gasunie beschikbaar komt, zodat de aanvoer vanuit Duitsland met tubetrailers niet meer nodig is.

De bewoners zijn er in ieder geval erg blij mee:

Categorieën: Gebouwde omgeving

2 reacties

G.A. Lemmen · 2 december 2022 op 08:55

Hoop dat alles op een positief verloopt af loopt dat snel meer op waterstof kunnen verwarmaren en ben ook benieuwd of ze er in het buitenland ook mee bezig zijn.

    M v d Berg · 3 december 2022 op 10:35

    Wat zijn de werkelijke kosten voor 1 m3 waterstof in dit project.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *