In een woensdag verschenen publicatie van de ING bank, rekenen zij voor dat batterij elektrische vrachtwagens aan het eind van dit decennium financieel aantrekkelijker zullen zijn dan diesel vrachtwagens. Maar zijn ze ook praktischer? De actieradius is immers slechts ca. 100 km per accu laadbeurt. Of wordt waterstof een interessant alternatief?

Stedelijke gebieden emmissievrij

De INGbank schrijft in haar publicatie dat vanaf 2025 30 tot 40 stedelijke zones emissievrij worden. Dit betekent dat diesel vrachtwagens vanaf dat moment niet meer worden toegelaten in deze gebieden. Vervoerders moeten dus op zoek naar alternatieven voor de belevering van bijvoorbeeld supermarkten winkels en bouwplaatsen

Subidies versnellen het omslagmoment

In de ING berekeningen tonen ze aan dat de balans van Total Cost of Ownership van vrachtwagens met een gemiddeld kilometrage van 60.000 km per jaar vanaf eind 2029 zal gaan doorslaan van diesel naar batterij elektrisch. Bij een gemiddeld kilometrage van 100.000 km wordt al in 2027 het omslagpunt bereikt.

Wanneer echter de (vanaf 2021 beschikbare) aanschaf subsidie wordt meegenomen, is het kantelpunt voor vrachtwagens die jaarlijks 60.000 km rijden al in 2028 bereikt. En voor vrachtwagens die jaarlijks gemiddeld 100.000 km rijden, komt in 2025 al het omslagpunt in zicht. Hierbij is wel het uitgangspunt dat na 2023 de subsidieregeling wordt voortgezet uit de km-heffing

100 km per accu laadbeurt

Maar voordat alle ondernemers an masse gaan overstappen, ING geeft nog wel aan dat het bereik van dergelijke vrachtwagens ca. 100 km per laadbeurt is. Dit maakt batterij elektrische vrachtwagens zeker niet geschikt voor elke toepassing. Zo is het niet realistisch om deze vrachtwagens in te zetten op internationaal en zelfs nationaal transport. Zelf schrijven ze dat de inzet niet realistisch is in situaties waarbij er meer dan 100.000 km per jaar gereden wordt. Bij gemiddeld 300 km per dag, betekent dit immers ook 3x de accu’s opladen. Laadtijd die niet altijd zal samenvallen met de laad/los momenten of de verplichte rusttijden van de chauffeurs.

Waterstof?

Helaas heeft ING geen waterstof elektrisch alternatief in haar berekeningen meegenomen. Waterstof elektrische vrachtwagens hebben immers een veel grotere actieradius en een veel kortere tanktijd dan batterij elektrische vrachtwagens.

Als reden geven ze aan dat er een groter energieverlies is bij de productie van Waterstof en het vervolgens weer terug omzetten in stroom. Daarnaast geven ze aan dat de prijs van speciaal gemaakte waterstoftrucks nog hoog ligt.

Wel geven ze aan dat bij voldoende beschikbaarheid van groene stroom, waterstof-elektrisch na 2030 ook kansrijk op de lange afstanden – waaronder internationaal vervoer. Dus wie weet volgt er rond die tijd een completere nieuwe studie van ING.


Bron: ING: Tijdperk van zero-emissie breekt aan voor trucks

Categorieën: TransportVrachtauto

0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *