In de haven van Long Beach, Californië, hebben FuelCell Energy en Toyota Motor North America het eerste “Tri-gen”-systeem geopend. Tri-gen gebruikt biogas om hernieuwbare elektriciteit, hernieuwbare waterstof en bruikbaar water te produceren. De installatie is gebouwd ter ondersteuning van het distributiecentrum voor Toyota Logistics Services (TLS) in Long Beach.

Het Tri-gen-platform van FuelCell Energy heeft een innovatieve brandstofceltechnologie ontwikkeld dat in een elektrochemisch proces hernieuwbare biogas omzet in de volgende drie producten:

  • 2,3 megawatt hernieuwbare elektriciteit
  • 1.200 kg groene waterstof per dag
  • 1.400 liter water per dag
Toyota’s distributiecentrum aangedreven op 100% lokale groene elektriciteit

Tri-gen produceert 2,3 megawatt aan hernieuwbare elektriciteit, waarvan een deel door Toyota zal worden gebruikt om zijn activiteiten in de haven te ondersteunen. De overtollige elektriciteit wordt geleverd aan het lokale nutsbedrijf, Southern California Edison, in het kader van het California Bioenergy Market Adjustment Tariff (BioMAT)-programma.

Waterstof voor lichte en heavy-duty voertuigen

De duurzame geproduceerde waterstof door het Tri-gen systeem wordt in de regio ingezet. De Toyota Mirai (FCEV) auto’s op de haven van Long Beach gebruiken de waterstof. Daarnaast wordt de waterstof geleverd aan het aangrenzende Shell waterstoftankstation voor heavy-duty voertuigen in de haven.

Hergebruik bijproduct

Het bijproduct ‘water’ van de waterstofproductie kan tot 1.400 liter bruikbaar water per dag opleveren. Deze wordt hergebruikt voor TLS-carwash-activiteiten voor voertuigen die de haven binnenkomen voordat ze aan de klant worden geleverd. Dit helpt de vraag naar de beperkte lokale watervoorziening met ongeveer een half miljoen gallons per jaar te verminderen.


Bron: Toyota

Categorieën: Waterstofproductie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *