In Schöneiche bij Berlijn is een zonne-waterstofhuis met volledige thermische en elektrische voeding in gebruik genomen. Het huis werd gebouwd als onderdeel van het onderzoeksproject “FlexEh2ome”. De woning is bekleed met zonnepanelen en de overtollige energie wordt opgeslagen in batterijen (korte) en omgezet in waterstof (lange).

Twee jaar praktijktest

Dit innovatieve project “FlexEh2ome” is het resultaat van een samenwerking tussen het Duitse federale ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming, HPS Home Power Solutions AG, warmtepompfabrikant Vaillant, huizenbouwer Albert Haus en de Technische Universiteit van Berlijn. De komende twee jaar zal een gezin van vier personen in de eengezinswoning wonen. De Technische Universiteit van Berlijn zal gedurende deze tijd alle energiestromen in het gebouw monitoren.

“We maken de technische standaard van morgen mogelijk in nieuwe gebouwen. De eigenaren van een dergelijk gebouw leveren een substantiële bijdrage aan de stabiliteit van het net en de leveringszekerheid. In de toekomst zullen deze decentrale flexibiliteiten onmisbaar zijn voor het welslagen van de energietransitie.”

Zeyad Abul-Ella, CEO en oprichter van HPS
Korte- en langetermijn elektriciteitsopslagsysteem

De zonnepanelen op het woonhuis produceren te veel elektriciteit voor hun eigen behoeften in de zomer en te weinig in de winter. De projectpartners willen niet terug leveren aan het elektriciteitsnet en hebben gekozen voor het elektriciteitopslagsysteem Picea in combinatie met een warmtepomp. Picea slaat voor kortdurende opslag de energie op in een batterij met een capaciteit van 20 kWh. De overige overtollige energie wordt via het elektrolyse omgezet in waterstof. Deze waterstof wordt naast de woning opgeslagen in cilinders en in de winter weer beschikbaar gemaakt als elektriciteit en warmte via een brandstofcel. In theorie zou in combinatie met de warmtepomp van Vailliant het hele jaar door aan de energievraag naar warmte en elektriciteit voldaan worden uit de zelf opgewekte zonne-energie.

De opzet in Duitsland heeft sterkte gelijkenis met het Innovathuis in Stad aan ‘t Haringvliet. Hier is vier jaar geleden een pilot gedaan met een waterstofinstallatie die zonne-energie omzette in groene waterstof voor seizoensoverbrugging. De ervaring uit de pilot worden nu in een nieuw project ‘Innovahub‘ verder ontwikkeld. Al ligt dit project al behoorlijk achter op planning.


Bron: HPS en Flexeh2ome

Categorieën: Gebouwde omgeving

1 reactie

Carolina van Randeraat · 26 juli 2023 op 14:37

Innovatie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *