In de waterstof wereld is Jörg Gigler wellicht het bekendste gezicht. Voor een videoserie van Missie H2 is hij nu de expert die heel Nederland laat kennismaken met waterstof. Wij hadden een exclusief interview met hem over de kansen in Nederland voor waterstoftransport en opslag.
In de videoserie ‘Die andere reis naar Parijs’ van Missie H2 volgen Ranomi Kromowidjojo en Jörg Gigler de route van waterstof langs de Nederlandse waterstofeconomie in opbouw. In een aantal afleveringen wordt steeds een bepaald onderdeel belicht. In een van de afleveringen vertelt Jörg over de beoogde kansen in Nederland voor transport en opslag, en wat daarvoor nodig is om dat te realiseren. Wij spraken hem hierover.
Olympische proporties
Om de parallel maar gelijk te trekken met de topsport: De bouw van een waterstoftransport en opslag netwerk, ziet Jörg als een uitdaging van Olympische proporties. Hierbij zijn de mensen die hieraan werken de topsporters van de energietransitie. Maar, net als sport, is het belangrijk om de supporters (lees de bevolking van Nederland) hierbij niet uit het oog te verliezen. Het is en blijft belangrijk om de maatschappij mee te nemen en om bij hen support te vinden. De videoserie van missie H2 is één van de manieren om dit doel te bereiken en de burger nader kennis te laten maken met waterstof.
Geweldige uitgangspositie
Nederland heeft goed beschouwd een geweldige uitgangspositie als het gaat om de realisatie van waterstoftransport en opslag. Het kan de verbindende schakel zijn tussen de vijf industrieclusters en de opwek door windmolens op de Noordzee.
Aan de kust komt groene stroom aan land waarvan waterstof geproduceerd kan worden. Ook is dit de plek waar groene waterstof geïmporteerd zal gaan worden. De industriële cluster, die nu grootafnemer zijn van aardgas, kunnen vervolgens de overstap gaan maken naar groene waterstof en daarmee hun uitstoot sterk terugbrengen. En dit geldt niet alleen voor de industrie in Nederland, maar ook voor die in Duitsland en België. Vraag en aanbod worden op deze wijze aan elkaar gekoppeld.
We hebben met waterstof een medaillekandidaat die goud kan pakken
Jörg Gigler, directeur TKI Nieuw Gas | Topsector Energie
Opslag
Ook voor opslag liggen er grote kansen. Zowel voor de seizoensopslag als voor het aanleggen van een waterstof buffer voorraad, bieden de zoutcavernes in Groningen grote mogelijkheden. Hiermee kan bovendien de actuele vraag en aanbod van waterstof optimaal op elkaar worden afgestemd. En daarmee de balancering van de energievraag, net als we dat nu met aardgas doen.
Meer weten
Wil je meer weten over de kansen van Nederland voor waterstoftransport en opslag, bekijk dan de aflevering die hierover door Missie H2 werd gemaakt:
0 reacties