Een werkgroep onder leiding van Snam, RINA en Bormioli wil de CO2-uitstoot in de glasindustrie verminderen met waterstof. In het glasproductieproces is 50% van het totale energieverbruik afkomstig van de smeltovens.

Italië is de op één na grootste producent in Europa van glasobjecten. Een consortium van Italiaanse bedrijven uit de gehele waardeketen heeft project Divina opgestart met als doel de emissies in de smeltfase te verminderen. Divinia staat voor Decarbonisation of the Glass Industry: Hydrogen and New Equipment. Het smeltproces is een energie-intensief en moeilijk van stroom te voorzien. In dit opzicht kan waterstof mogelijk een haalbare oplossing bieden, waardoor de CO2-uitstoot kan verminderen.

De belangrijkste energiebron die door glasfabrieken wordt gebruikt is aardgas. De CO2-uitstoot bedraagt ongeveer 1.500.000 ton per jaar. In het Divinia-project wordt in eerste instantie bij de smeltovens een mix van aardgas en waterstof gebruikt. In het glassmeltproces wordt 30% waterstofmengsel toegevoegd waarmee de uitstoot met 200.000 ton zal verminderen.

“Waterstof zal een sleutelrol spelen bij het koolstofvrij maken van energie-intensieve sectoren zoals glasproductie om de binnenlandse en Europese klimaatdoelstellingen te halen. Dit project is een aanvulling op wat we al doen in de staal-, spoor- en keramieksector. Snam zal gebruik kunnen maken van zijn infrastructuur en expertise om de introductie van waterstof in de industrie te vergemakkelijken, wat voordelen oplevert in termen van economische groei.”

Marco Alverà, CEO van Snam

Het project zal ook de ontwerpregels voor toekomstige ovens – de zogenaamde ‘Furnaces 4.0’ – definiëren en vervolgens optimaliseren. Hierbij wordt vooral gekeken naar de optie voor 100% waterstof gestookte smeltovens.


Bron: RINA

Categorieën: Industrie

1 reactie

paul Heijnen · 26 juli 2021 op 12:02

Wat is er nodig om de Nederlandse GLASproductiebedrijven zo ver te krijgen dat zij beter presteren als de Italiaanse combinatie.
– Wat doet TNO?
– Welke pensioenfondsen zijn in deze ontwikkeling geïnteresseerd?
– Welke eisen kunnen zij stellen in het kader van hun investeringen om rendement op beleggingen te kunnen maken?
– Wanneer eisen de grootste pensioenfondsen bij de bouw van onroerend goed koolstofvrij of koolstofvrij glas?
– Wie gaat de supermarktketens bewegen om koolstofvrij/koolstofarm glas te gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *