De Koning heeft op vrijdagmiddag 27 oktober de starthandeling verricht voor de aanleg van het landelijke waterstofnetwerk in Nederland. Hij deed dat op het bouwterrein van Gasunie-dochter Hynetwork Services in de Rotterdamse haven, waar aannemer Visser & Smit Hanab het eerste deel van het landelijke netwerk aanlegt.

Het landelijke waterstofnetwerk, dat ongeveer 1,5 miljard euro zal kosten, verbindt vanaf 2030 de grote industriële regio’s in Nederland met elkaar en met Duitsland en België. Het eerste deel van het waterstofnetwerk loopt in Rotterdam van de Tweede Maasvlakte naar Pernis. Het 30 kilometer lange traject kan naar verwachting in 2025 in gebruik genomen worden.

‘De start van de bouw van het waterstofnetwerk vandaag is een belangrijke mijlpaal. Nederland heeft grote waterstofambities: waterstof is bij uitstek geschikt om onze industrie te verduurzamen en biedt economische kansen voor Nederland als belangrijke schakel in Noordwest-Europa. Dit landelijke netwerk is daarvoor onmisbaar.’

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie

Het landelijke netwerk krijgt uiteindelijk een lengte van 1.200 kilometer en bestaat grotendeels uit bestaande aardgasleidingen. Er wordt ongeveer 85% van de aardgasleidingen hergebruikt. Het netwerk zal verbindingen hebben met grootschalige waterstofproductiefaciliteiten, importterminals in de zeehavens en bedrijven in binnen- en buitenland die waterstof gaan gebruiken om te verduurzamen.

Categorieën: Waterstof transport

1 reactie

Ben Vreeburg · 30 oktober 2023 op 12:13

Wij gaan een gouden toekomst tegemoet ik hoop
er nog een graantje van mee te pikken voor de
kinderen en kleinkinderen en achterkleinkinderen
zal het fantastisch zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *