Koninklijke Oosterhof Holman lanceert, samen met kennispartners Genpower BV, Van Staveren, Ohpen Ingenieurs & Innovators, en ENTRANCE, vandaag een nieuw kennisplatform voor waterstofgebruik in de bouw. Het nieuwe platform ‘bouwen op waterstof‘ is opgericht om kennis en ervaring te delen over de toepassing van waterstoftechnologie op bouwplaatsen. Het doel is om zo een veilige en duurzame overgang naar emissievrije bouw mogelijk te maken en te versnellen.

Het kennisplatform is opgezet om de bouwsector te ondersteunen in de transitie naar een duurzamer en emissieloos gebruik van bouwmachines. Door samen te werken met de overheid, onderwijs- en kennisinstellingen, en bedrijven in de sector, zet het consortium zich in om de toepassing van waterstof verder te ontwikkelen en veilig in te zetten. Koninklijke Bouwend Nederland en Emissieloos Netwerk Infra zijn de ondersteunende partners van bouwenopwaterstof.nl

Doel

Het doel van bouwenopwaterstof.nl is om duidelijkheid te bieden over de toepassingskaders van waterstof voor emissieloze bouwplaatsen. Dit bereiken we door zowel onze eigen praktijkervaring met waterstoftoepassingen op de bouwplaats als die van collega’s in de (civiele) bouwsector grondig te analyseren en te vertalen naar praktische richtlijnen. Deze richtlijnen bestrijken zowel de techno-economische aspecten als de veiligheids- en juridische kant. 

“Samen geven we waterstof een veilige plek op onze emissieloze bouwplaatsen”

Sinds 2023 voert het consortium een praktijkonderzoek uit naar veilige inzetkaders voor het gebruik van waterstof op de bouwplaats. Voor dit lopende praktijkonderzoek biedt de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel – Innovatie (SSEB Innovatie) financiële steun.

Van businesscase tot veilig werken

Het kennisplatform biedt de volgende uitgebreide informatie over belangrijke thema’s voor de bouwsector:

  • Techniek: Hoe functioneert waterstoftechnologie op de bouwplaats, en welke technische voordelen en uitdagingen komen hierbij kijken?
  • Businesscase: De economische haalbaarheid staat centraal, zodat bedrijven een gefundeerde afweging kunnen maken tussen waterstof en andere energiebronnen zoals mobiele batterijpakketten. Het platform biedt inzicht in deze financiële afwegingen.
  • Vergunningen: Het biedt een overzicht van de juridische vereisten voor het gebruik van waterstof op bouwplaatsen. Wat zijn de regels en hoe verloopt het vergunningsproces voor waterstoftoepassingen?
  • Kosten en financiële inzetkaders: Welke investeringen zijn nodig voor waterstoftechnologie, en hoe verhouden de kosten zich tot die van mobiele batterijen? 
  • Veiligheid: Het werken met waterstof brengt nieuwe risico’s met zich mee op de bouwplaats. Het platform biedt inzichten in deze specifieke veiligheidsrisico’s en voorziet in richtlijnen en maatregelen om waterstof veilig en verantwoord toe te passen.

“Samen met de kennispartners zijn wij van mening dat het delen van de opgedane kennis en ervaring de veilige toepassing van waterstof in de bouwsector kan versnellen. Met trots lanceren we dit nieuw kennisplatform, volledig gericht op de inzet van waterstof op bouwplaatsen.”

Ömer Türkmen, Projectleider R&D bij Koninklijke Oosterhof Holman

Interactieve kaart van Nederland

Op de website www.bouwenopwaterstof.nl staat een interactieve kaart met waterstof-aangedreven bouwplaatsen. De kaart geeft aan wie de opdrachtgevers is en welke projectpartner(s) erbij betrokken zijn. Daarnaast hoeveel waterstof er gebruikt is en het opgewekte kWh. Wordt er op jouw bouwplaats ook met waterstof gewerkt? Meldt het project aan op de het kennisplatform en deel je kennis.


Bron: Bouwen op waterstof

Categorieën: Waterstof

0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *