De leerlingen van 3 mavo van Oranje Nassau College (ONC) Clauslaan in Zoetermeer, zijn gestart met een waterstofproject dat hen inzicht geeft in de toekomst van energie. Op vrijdag 8 maart kregen zij een boeiende gastles van Frank Mietes, medeoprichter van ‘Alles over waterstof’. 

Hij vertelde over toepassingen van waterstof waarna de leerlingen zelf konden ervaren welke mogelijkheden deze innovatieve energiebron allemaal biedt. Gregory Thodé, docent technologie en toepassing, benadrukt het belang van dit project: “Het energievraagstuk is een uitdaging die ons allemaal aangaat. We willen onze leerlingen aanmoedigen om kritisch en oplossingsgericht na te denken en ze kennis laten maken met alternatieve energiebronnen. Dit doen we door hen actief te betrekken bij de technologie die hierbij komt kijken. Zo krijgen ze een voorproefje van hun toekomst op het gebied van energie.” 

Frank Mietes nam de leerlingen mee in de wereld van waterstof: wat is het, hoe maak je het en wat kun je ermee nu en in de toekomst? Na de gastles konden de leerlingen zelf waterstof ‘ervaren’. Een stukje steppen op de waterstofstep, pannenkoeken bakken op de HyFry (een kookstel op waterstof), een waterstofautootje laten rijden en hun telefoon opladen met waterstof. Mietes: “Het is belangrijk dat de jongeren waterstof ‘beleven’, dan ontstaat de motivatie om er zelf actief mee aan de slag te gaan.” 

De komende weken werken de leerlingen verder aan dit project. Ze gaan ideeën bedenken en uitwerken voor nieuwe toepassingen van waterstofenergie die ze uiteindelijk aan elkaar zullen presenteren.

Het project en de presentatie wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de STO voor programmalijn Technologie en Toepassing (T&T).


Bron: Streekblad Zoetermeer, foto’s : pr

Categorieën: Bijeenkomsten

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *