Gasunie, beheerder van energie-infrastructuur in Nederland en Duitsland, zal de komende tijd extra stappen zetten om de leveringszekerheid van gas voor Nederland, Duitsland en Europa veilig te stellen. Het gaat daarbij concreet om de aanleg van een nieuwe opslagterminal voor LNG en waterstof (LHG) in Brunsbüttel (Duitsland), zoals zondag 27 februari door de Duitse Bondskanselier Scholz aangekondigd in zijn toespraak in de Bondsdag.
De Duitse Bondskanselier Scholz kondigde zondag 27 februari in zijn toespraak in de Bondsdag de bouw van twee energie-importterminals aan. Eén daarvan betreft een terminal in Brunsbüttel die Gasunie aan het ontwikkelen is. De gesprekken met de Duitse overheid over de bouw zijn in de afrondende fase. Gasunie hoopt nog dit jaar te kunnen starten met het aanleggen van de terminal. Deze terminal zal naast LNG ook geschikt worden gemaakt voor het importeren van (groene) waterstof (LHG). Verder onderzoekt Gasunie op korte termijn hoe de LNG-importcapaciteit in Nederland verder vergroot kan worden. Zo kan de afhankelijkheid van de import van gas uit Rusland worden afgebouwd.
Han Fennema, CEO van Gasunie:
“De Russische inval in Oekraïne is een groot humanitair drama en wij leven mee met de bevolking die nu lijdt onder het oorlogsgeweld. Het is duidelijk dat deze oorlog consequenties heeft voor de Europese energiepolitiek. Als staatsdeelneming staan we intensief in contact met de Nederlandse en Duitse overheden. We delen onze kennis en expertise om de leveringszekerheid van gas op korte en langere termijn voor gezinnen en bedrijven veilig te stellen. Wij zetten hiertoe concrete stappen om zo snel mogelijk nieuwe energie-infrastructuur te bouwen.”
Gasunie bevriest daarnaast alle non-operationele relaties en contacten met Russische bedrijven zoals Gazprom. Operationele contacten met Russische bedrijven zijn teruggebracht tot het minimumniveau dat noodzakelijk is voor het faciliteren van de leveringszekerheid van Nederland en Europa.
Bron en © foto : Gasunie
0 reacties