Op 30 maart aanstaande zal in Deventer een lokaal (groene)waterstof netwerk in gebruik genomen worden. Dit gebeurt tijdens het Regionaal Waterstof Congres in Deventer op het bedrijventerrein van De Gasfabriek Business Innovation Campus. Het congres is publiekelijk toegankelijk, maar vooraf aanmelden is wenselijk in verband met de zaalcapaciteit.

Tijdens het congres zullen sprekers als professor Ad van Wijk van de Universiteit Delft, Gebiedsregisseur Geerte van der Steen van netbeheerder Liander en Business Unit Manager Energy Systems Raphaël van der Velde van ingenieursbureau Witteveen+Bos ingaan op de ontstaansgedachte en de rol van waterstof in de energietransitie. De huidige geopolitieke ontwikkelingen, maar ook de urgente klimaatproblematiek maken het zoeken naar houdbare oplossingen voor een leefbare toekomst tot een turbulente wedloop.

GROHW

Het kernprincipe van het project is lokale opwek van groene stroom, gevolgd door lokale waterstofproductie én lokaal verbruik in waterstoftoepassingen: GROHW (Green Oxygen Hydrogen and Wasteheat). Hiermee lost GROHW het probleem op van de oplopende verstopping van het elektriciteitsnetwerk. De kracht van het concept is dat het als een energie-ecosysteem de volledige keten tot aan de eindgebruiker beslaat.

Pilot-opstelling

Na ruim 3 jaar van ontwerpen en technisch ontwikkelen van het GROHW-concept is initiatiefnemer Witteveen+Bos, erin geslaagd om met een consortium van regionale bedrijven en kennisinstellingen een werkend systeem op te leveren. Bij De Gasfabriek zal de pilot-opstelling ruim een jaar getest worden met groene stroom uit eigen zonnepanelen, een elektrolyser die waterstof en warmte produceert voor de verwarming van het Apparatengebouw door middel van SuperHybride Warmtepompen die zowel op gas als waterstof werken.

Rondleiding

Tijdens het Regionaal Waterstof Congres zullen groepsgewijze rondleidingen langs de installatie gegeven worden. De middag wordt afgerond met de officiële start van de ingebruikname van het systeem. Gedurende het evenement is er ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen en van gedachten wisselen. De bezoekers zijn kennishouders in de energietransitie, beleidsvoorbereiders en –makers, technologiebedrijven en belangrijke spelers in de publiek-private sector.

Aanmelden kan hier

Categorieën: Energieopslag

3 reacties

Andre · 29 maart 2023 op 14:56

Waar kan ik de aanmeldcode vinden?

    Frank Mietes · 29 maart 2023 op 15:10

    de link stond in de tekst en plaatje onderaan, maar ik heb een extra vermelding toegevoegd.
    of gebruik deze link: https://grohw.nl/grohw-regionaal-waterstof-congres-2023/#aanmelden

      Andre · 29 maart 2023 op 18:07

      Ik heb beide links gebruikt en ook de link die je nu stuurt maar als je zelf even zo’n link gebruikt dan zie je dat in het aanmeldingsformulier gevraagd wordt naar een aanmeldcode. Ik kan die nergens vinden dus, wat is die code? Dan kan ik die invullen. Gr. André

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *