Lufthansa Technik richt samen met het German Aerospace Center (DLR), het Center for Applied Aeronautical Research (ZAL) en Hamburg Airport een platform op dat zich toelegt op waterstoftechnologieën. Daartoe wordt een vliegtuig van de Airbus A320-familie omgebouwd tot een stationair laboratorium. 

Vloeibare waterstof (LH2) wordt door grote vliegtuigfabrikanten steeds vaker beschouwd als een duurzame alternatieve brandstof voor toekomstige generaties commerciële vliegtuigen. Om de effecten van het gebruik van LH2 op onderhouds- en grondprocessen in een vroeg stadium te onderzoeken, bundelen Lufthansa Technik, DLR, ZAL en Hamburg Airport nu hun uitgebreide praktische en wetenschappelijke expertise. Het doel is om samen een baanbrekende demonstrator te ontwikkelen en deze vanaf 2022 te exploiteren.

De eerste fase van het project is gericht op het identificeren van de meest urgente ontwikkelingsgebieden. De praktische implementatie zal begin 2022 van start gaan. Een buiten gebruik gesteld Airbus A320-vliegtuig zal worden uitgerust met een LH2 infrastructuur. Dit demo model zal worden gebruikt als een volledig functioneel veldlaboratorium op de basis van Lufthansa Technik in Hamburg. Tegelijkertijd wordt bij DLR een virtuele omgeving gecreëerd die zal worden gebruikt om de gedefinieerde ontwikkelvelden digitaal en zeer nauwkeurig in kaart te brengen. Het nieuwe ontwikkelingsplatform moet inspiratie bieden voor het ontwerpproces van de volgende generatie vliegtuigen.

“De vliegtuigen van de toekomst zijn lichter, efficiënter en vliegen met alternatieve voortstuwingsconcepten. Waterstof zal daarbij een belangrijke rol spelen. We moeten – snel en gedetailleerd – de eisen leren over vliegtuigen en het onderhoud van de praktijk met waterstof op de grond”.

Dr. Markus Fischer, DLR Deputy Board Member Aeronautics

Bron: Lufthansa Technik

Categorieën: Vliegen

0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *