Koolwaterstofrijke landen kunnen effectief schone waterstof op schaal produceren, bestaande infrastructuur hergebruiken en wereldwijde decarbonisatie ondersteunen, volgens een nieuw McKinsey-studie.

Schone waterstof zal naar verwachting een cruciale rol spelen bij het koolstofvrij maken van doorgaans moeilijk te verminderen sectoren zoals zware industrieën en langeafstandstransport. Er moeten echter belangrijke uitdagingen worden opgelost. Koolwaterstofrijke landen (Hydrocarbon-rich countries – HRC’s zoals Saoedi- Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, de VS en Canada ) zouden de uitdaging kunnen oppakken door gebruik te maken van hun fossiele koolwaterstofbronnen, geografische locaties, toegang tot overvloedige hernieuwbare energie (in bepaalde gevallen) en hoogontwikkelde infrastructuur om schone waterstof te ontwikkelen en te exporteren, stelt de McKinsey-studie.

Om de waterstofbelofte te realiseren voor HRC’s en voor de markt om op te schalen, stellen de onderzoekers voor om de volgende vier gebieden aan te pakken:

  • het opschalen van concurrerend aanbod
  • het stimuleren van de lokale vraag
  • ontwikkeling van transporttechnologie
  • het faciliteren van bedrijven in waardeketens, klanten en landen

Om de waterstofbelofte voor HRC’s waar te maken, zullen ze het concurrerende aanbod van zowel blauwe als groene waterstof moeten opschalen. De kosten van groene waterstof zullen naar verwachting tegen 2030 met ongeveer 50% dalen, omdat de kosten van elektrolysers dalen.

De onderzoekers stellen uiteindelijk de conclusie: Waterstof is een noodzakelijk onderdeel van het terugdringen van broeikasgasemissies over de hele wereld en zorgt tegelijkertijd voor een voldoende stabiele en betaalbare energievoorziening. HRC’s bevinden zich in een unieke positie om de technologie te helpen ontwikkelen en opschalen. Degenen die vandaag de juiste acties ondernemen, zullen niet alleen helpen om voorop te blijven lopen bij het verkrijgen van toegang tot nieuwe en groeiende waardeketen, maar zullen ook helpen een schonere, groenere toekomst te bieden.


Bron: McKinsey

Categorieën: Waterstof

2 reacties

Frank Conijn · 28 november 2022 op 10:42

Nergens in het artikel wordt uitgelegd waarom CH-rijke landen meer kansen/mogelijkheden zouden hebben dan landen die dat niet zijn?

En redactie: kunnen jullie het zo maken dat je als reageerder niet telkens eerst allerlei zaken moet bevestigen middels e-mails voordat je reactie geplaatst wordt?

    Frank Mietes · 1 december 2022 op 09:09

    Beste Frank,
    Dank je wel voor je reactie. Helaas hebben (ook wij) te maken met veel SPAM bots die allerlei (foute) reclames willen plaatsen op de website in de vorm van reacties. Dus vandaar het filter dat we toepassen.

    De reden is dat CH landen al veel ervaring hebben in het grootschalig exporteren van brandstoffen. Extra aanvoer van duurzame waterstof is noodzakelijk om zsm over te stappen van grijs, via blauw naar groene waterstof. Ook zou in CH landen eenvoudiger blauwe waterstof geproduceerd kunnen worden omdat deze landen beschikken over lege gasvelden, waar de CO2 in zou kunnen worden opgeslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: