Mercedes zal niet verder investeren in de ontwikkeling en productie van personenauto’s op waterstof. De laatste Mercedes-Benz GLC F-Cells worden binnenkort aan de klanten geleverd. Daarna gaat het bedrijf zich volledig richten op de ontwikkeling van vrachtwagens op waterstof.

De Mercedes GLC F-CELL

Dat Mercedes überhaupt waterstofauto’s leverde, was bij het grotere publiek nauwelijks bekend. De GLC F-Cell is een hybride waterstof-accu voertuig dat in zeer beperkt oplage is gebouwd. Alleen bedrijven konden de auto aanschaffen. De SUV heeft een bereik van ca 50km op de accu en kan 430 km ver komen op waterstof, voordat er weer opnieuw getankt dient te worden.

Meer potentie voor vrachtvervoer

Alle pijlen worden nu gericht op waterstofvrachtwagens, omdat hier meer potentie zou liggen. Hiervoor heeft Daimler-Mercedes samen met Volvo een nieuw consortium opgericht waarin de ontwikkeling en productie van zowel brandstofcellen als waterstof vrachtwagens zal gaan plaatsvinden. Daimler-Mercedes zal al haar huidige brandstofcel activiteiten in de joint venture onderbrengen.

Waterstof wordt het alternatief voor diesel

Vrachtwagenfabrikanten moeten de CO2-uitstoot van nieuwe voertuigen binnen een decennium met dertig procent gaan verlagen. Trucks met alleen lithium-ion-accu’s bieden niet genoeg actieradius en bovendien nemt het laden aanzienlijke tijd in beslag. Ook neemt het asgewicht te veel toe, door de vele accu’s te die het voertuig moet meenemen. Daarom wordt nu door meerdere vrachtwagenbouwers gekeken naar de mogelijkheden van waterstof. In Zwitserland start binnenkort een praktijktest met oa waterstof vrachtwagen van Hyundai

Beide bedrijven hopen over vijf tot tien jaar de eerste waterstofvrachtwagens op de markt te kunnen brengen. Zowel Daimler als Volvo investeren hiervoor 600 miljoen euro in de nieuwe onderneming.


Bron: Automotive News Europe
Foto’s: © Daimler Press service

Categorieën: Auto

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: