Microsoft gebruikte waterstofbrandstofcellen om een ​​datacenter twee dagen lang van stroom te voorzien. Het bedrijf heeft tot doel om tegen 2030 ‘koolstofnegatief’ te zijn.

Het idee om waterstofbrandstofcellen te onderzoeken bij de technologiegigant ontstond in 2018. Het team ontwikkelde een brandstofcelsysteem van 250 kW. Dat is voldoende om een volledige rij datacenterservers van stroom te voorzien. In september 2019 is het systeem geïnstalleerd in een Azure-datacenter nabij Salt Lake City. Microsoft brengt nu naar buiten dat in december een 24 uurs test is doorstaan en in juni een 48 uurs test. De gebruikte waterstof voor de test was opgeslagen in tanks op trailers die geparkeerd stonden buiten een lab in de buurt van Salt Lake City.

Microsoft streeft naar een beschiknaarheid van 99,999% voor de Azure-datacenterklanten. Back-upgeneratoren worden geactiveerd tijdens stroomuitval en andere onderbrekingen van het servicenetwerk. Het plan is om de huidige diesel aangedreven back-up generator volledig te vervangen door een waterstof brandstofsysteem van 3 MW. Voor een 48 uurs back-up stroomopwekking voor de gehele datacenter is 100.000 kg waterstof benodigd.

In de toekomst ziet Microsoft ook integratie met het elektriciteitsnet om load balancing services te bieden. Zo kan de elektrolyser worden ingeschakeld tijdens perioden van overtollige zonne- of windenergie om de hernieuwbare energie als waterstof op te slaan. En weer omgekeerd om energie te leveren.

Microsoft heeft een ambitieuze CO2 doelstelling. Tegen 2030 wil het bedrijf ‘koolstofnegatief’ zijn. Én tegen 2050 zal Microsoft alle koolstof verwijderen die het bedrijf rechtstreeks of door elektrisch verbruik heeft uitgestoten sinds het werd opgericht in 1975.

Bron: Microsoft

Categorieën: Brandstofcellen

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: