Afgelopen week zijn de eerste test tankbeurten geweest bij het waterstoftankstation van CMB.TECH in Antwerpen. Er is een unieke combinatie van tanken en bunkeren van waterstof mogelijk. Tanken voor lichte én zware waterstofvoertuigen zoals auto’s, bussen en vrachtwagens en bunkeren voor schepen zoals passagiersschip Hydroville.

Op donderdag 1 april vond de eerste succesvolle vulling van een waterstofauto plaats. Ingenieurs van Toyota Motor Europe hebben namens de Clean Energy Partnership hun tests doorlopen, deze bleken succesvol. Een spannend en mooi moment, omdat dan blijkt dat de installatie technisch gereed is. De komende weken worden er enkele routinematige tests uitgevoerd. Op 6 mei 2021 is de officieel opening van het station dat op een strategische locatie in Antwerpen ligt met goede aansluiting op zowel de stad als snelwegen.

Deze multifunctionele energiehub voorziet in de productie, opslag en levering van groene waterstof. De locatie is voorzien van een 1,2 MW PEM elektrolyser. De gebruikte elektriciteit is gecertificeerd groen en dus gegarandeerd zero-emissie. Een belangrijke functionaliteit is het afvullen van tube-trailers met waterstof voor gebruik elders. Zo kan er worden ingespeeld op de elektriciteitsprijs, en kan de elektrolyser een hoge benutting bereiken, ook als er net geen voertuig aan de pomp staat of een boot gebunkerd moet worden. Daarnaast is er ruimte voor de snelste laadstations op de markt met een vermogen van 350 kW. Zo staat dit station garant voor belevering van zero-emissie mobiliteit in de volle breedte.

“Door uitstekende samenwerking met leveranciers en contractors binnen België en uit verschillende buitenlanden is het project op tijd opgeleverd. Het station is gerealiseerd binnen 7 maanden, uniek in de markt waar trajecten vaak jaren lopen. Dit station heeft de unieke combinatie van tanken en bunkeren, en ook nog eens de optie om waterstof-tubetrailers te vullen. De geproduceerde waterstof kan zo elders worden gebruikt of worden verkocht.”

Paul Blankenvoorde, Projectmanager bij Ingenieursbureau Ekinetix

Bron: Ekinetix

Categorieën: Tanken

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: