De raffinaderij van Neste in Rotterdam krijgt begin 2023 een primeur. Het project MULTIPLHY integreert een hoge-temperatuur elektrolyser met het bioraffinageproces op de Rotterdamse locatie. De elektrolyser gaat groene waterstof produceren voor de productie van biobrandstoffen.

De overgang naar een koolstofarme EU-economie roept de uitdaging op om hernieuwbare energie te integreren en de CO2-uitstoot van energie-intensieve industrieën te verminderen. In dit verband zal waterstof dat uit hernieuwbare energie wordt geproduceerd, bijdragen tot het koolstofarm maken van die industrieën. Het MULTIPLHY-project zal starten bij de raffinaderij van Neste in Rotterdam.

De elektrolyser krijgt een nominaal vermogen van 2,6 megawatt en een waterstofproductiecapaciteit van 60 kilo per uur. De productie is daarbij zeer efficiënt: 85 procent van de energetische waarde blijft behouden in de waterstof. Het proces maakt gebruikt van een hoge temperatuur elektrolysesysteem (700 graden Celsius) en lage temperatuur stoom (150 graden Celsius). 

Eind 2024 verwacht het consortium ongeveer 960 ton hernieuwbare waterstof te produceren, waardoor de uitstoot van ongeveer 8.000 ton broeikasgassen wordt vermeden.

De leden van het multidisciplinair consortium zijn: Neste (eindgebruiker), ENGIE, PaulWurth, Sunfire en CEA.


Bron: ENGIE en FCH Europa

Categorieën: Elektrolyse

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: