Na het ontwerp en de gedetailleerde engineeringfasen te hebben voltooid, gaan de MultiPLHY-consortiumpartners – ENGIE, Neste, Sunfire, CEA en Paul Wurth – nu de uitvoeringsfase in. Ze bereiden zich voor om in 2022 met de bouw te beginnen van een hoge-temperatuur elektrolyzer-systeem op multi-megawattschaal (~2,4 MW).

Het MultiPLHY-project is begin 2020 van start gegaan en sindsdien is het conceptuele ontwerp voltooid en wordt de laatste hand gelegd aan de gedetailleerde uitwerking. In de volgende fase gaat Neste starten met de bouwwerkzaamheden. Het doel is de productie van groene waterstof te demonstreren bij Neste’s raffinaderij voor hernieuwbare producten in Rotterdam.

Het demonstreren van de technologie van de hoge-temperatuur elektrolyser is een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van Power-to-X. In het kader van het project zal Sunfire de multi-megawatt elektrolyser leveren op basis van de innovatieve SOEC (solid oxide electrolysis cell) technologie, die werkt bij hoge temperaturen van 850 °C. Dankzij het gebruik van warmte heeft de hoge-temperatuur elektrolyser aanzienlijk minder elektriciteit nodig om één kilogram groene waterstof te produceren.

“Hernieuwbare waterstof is een essentiële emissiearme technologie voor het koolstofvrij maken van industriële processen. Het versnellen van concrete waterstof-projecten, zoals MultiPLHY, is de sleutel tot het identificeren van potentiële disruptors en het operationeel en commercieel levensvatbaar maken van de SOEC-technologie op schaal”.

Michèle Azalbert, Managing Director bij ENGIE Green Hydrogen

Bron: Neste

Categorieën: Elektrolyse

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: