National Grid heeft een proef van tien weken afgerond met een waterstofgenerator in zijn Deeside Centre for Innovation (DCI). De Hydrogen Power Unit (HPU) van GeoPura heeft proefgedraaid bij een onderstation van 400 kV. Over enkele weken worden de uitkomsten van de proef gedeeld.

National Grid gebruikt momenteel dieselgeneratoren naast batterijen om back-upstroom te leveren aan onderstations voor belangrijke activiteiten zoals koelventilatoren, pompen en verlichting. Deze generatoren vervullen een cruciale rol in het elektriciteitstransmissiesysteem, maar worden zelden gebruikt. In minder dan 1% kans per jaar is het back-upvermogen nodig om in te grijpen bij stroomstoringen. Hierbij vindt National Grid het belangrijk dat back-upsystemen overschakelen van diesel naar koolstofarme emissiealternatieven om het potentieel aan koolstofintensiteit te verminderen.

In DCI is een GeoPura 250 kW HPU geïnstalleerd. De voorziening is in een transporteerbare zeecontainer van 7,2 m bij 2,5 m geplaatst. De HPU produceerde de energie om laagspanningsapparatuur van stroom te voorzien die nodig is voor de innovatietestprojecten en locatieactiviteiten van National Grid. De proef testte de mogelijkheden en haalbaarheid van HPU’s als directe vervanging voor back-up dieselgeneratoren op meer dan 250 National Grid-onderstationlocaties. De testresultaten zullen later dit jaar worden geanalyseerd en gedeeld.

“We zijn verheugd dat we deze innovatieve off-grid stroombron hebben getest in het Deeside Centre for Innovation van National Grid. De HPU voedde onze testfaciliteit 24 uur per dag, zeven dagen per week en we zullen nu de bevindingen overwegen, waarvan we hopen dat ze de overgang naar een flexibele en koolstofarme toekomst zullen helpen versnellen.”

Sean Coleman Manager voor Deeside Centre for Innovation

De HPU bij Deeside heeft vermogen tot 100 kW in continue bedrijfsmodus en tot 250 kW gedurende 45 minuten. In de testfase is er 100% groene waterstof gebruikt. De unit is stiller en de waterstofcilinders die worden gebruikt om de generatoren van brandstof te voorzien, kunnen veilig ter plaatse worden opgeslagen.

Dit is niet de eerste grote tests met de GeoPura HPU. Vorig jaar zomer is de aggregaat ingezet op de HS2-bouwplaats in Londen.


Bron: National Grid

Categorieën: Aggregaat

2 reacties

Rene Frederiks · 17 januari 2023 op 10:53

Geweldige ontwikkeling. 100KW leveren aan bijvoorbeeld poppodia als Lowlands e.d. zou het festivalleven een stuk groener maken; in ieder geval qua elektrisch energiegebruik.

    Len Kramer · 23 januari 2023 op 14:31

    Dit gaat over back-up aggregaten. In het ideale geval draaien die dingen nooit en in de praktijk zeer zelden en dan meestal kortstondig. Wat is dan de winst als het gaat om koolstof uitstoot?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: