Deze week lanceert Natuur & Milieu een afwegingskader ‘Wanneer waterstof?’ en een stappenplan dat input geeft voor de inzet van waterstof bij het opstellen van de Regionale Energie Strategieën (RES). Hierin opgenomen is een waterstofladder die inzicht geeft in welke sectoren waterstof het beste ingezet kan worden.

Regionale Energie Strategie

In de RES beschrijven de dertig Nederlandse energieregio’s waar ze het best duurzame energie op kunnen wekken en met welke duurzame warmtebronnen wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. Samen met maatschappelijke partners, bedrijfsleven, overheden en inwoners wordt gekomen tot een regionaal gedragen RES.

Wanneer waterstof?

Waterstof gaat een rol spelen in de duurzame energievoorziening van de toekomst, en heeft waarde voor ons energiesysteem bij het balanceren van onze energie-infrastructuur. Op dit moment is duurzame waterstof nog schaars en wanneer ga je de waterstof dan inzetten. Natuur & Milieu heeft een afwegingskader opgesteld en nodigt de energieregio’s ertoe uit om op tijd te beginnen met het inventariseren van de belangrijkste toepassingen voor waterstof. Het afwegingskader biedt ook inzicht in de vraag en het aanbod van watertstof in een RES-regio. Per regio zal de vraag en aanbod hoogst waarschijnlijk niet matchen. Waterstofproductie is ook geen regionale opgave.

Waterstofladder

De waterstofladder van Natuur & Milieu geeft door middel van smileys aan in welke sectoren waterstof ingezet kan worden. Daarnaast worden er alternatieve optie benoemd.

In de ladder staan niet alle sectoren waarbij waterstof essentieel – belangrijk zal zijn. Hierbij denken wij voorbeeld aan de bouwsector met veel speciale bedrijfsmiddelen waar een batterij geen duurzaam alternatief is.

In maart jl. presenteerde de regio Zeeland haar RES. Hierin hebben zij hun waterstof afwegingen weergegeven in een waterstofladder. De ladder heeft hier een ander doel dan bij Natuur & Milieu, maar geeft wel in één oogopslag de afwegingen die zij gemaakt hebben.


Bron: Natuur & Milieu en Zeeuws Energie Akkoord

Categorieën: Beleid

1 reactie

Simon Smit · 20 mei 2020 op 15:40

Op het eerste gezicht lijkt dit een goede aanpak, maar waterstof wordt niet opgebouwd uit marketsegmenten, maar het vormt zich rond de bron (van beschikbaarheid). Ten tweede worden er belangrijke toepassingen overgeslagen waar (wettelijk) beperkende maatregelen de toepassing van waterstof juist voorwaardelijk maken.
In dat opzicht is het inkleuren in vakjes niet een juiste weergave. Vandaar mijn nuance.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *