Gisteravond is tijdens de EU Hydrogen Week in Brussel het HEAVENN project uitgeroepen tot Europa’s ‘Hydrogen Valley of the Year’. HEAVENN is een meerjarig EU-programma voor de ontwikkeling van een volledig functionerende groene-waterstofketen in Noord-Nederland. New Energy Coalition is initiatiefnemer en coördinator van het programma. De onderscheiding is toegekend door Clean Hydrogen Partnership.

In het HEAVENN-programma wordt samengewerkt met 31 publieke en private partijen uit 6 EU-landen. Vanuit het programma wordt in Noord-Nederland gebouwd aan een volledig operationele waterstofeconomie, voornamelijk in de provincies Groningen en Drenthe. De daar beschikbare energiekennis en -infrastructuur en de aanwezige energie-intensieve industrie vormen daarvoor samen een perfect ecosysteem. Van de winning en aanlanding (wind-op-zee bij Eemshaven), naar productie (electrolyzers), opslag (zoutcavernes Veendam), transport en distributie (leidingennetwerk) en afname in de energie-intensieve industrie (Delfzijl, Emmen) en gebouwde omgeving (Hoogeveen). De ontwikkelde mobiliteitsinfrastructuur (o.a. waterstoftankstations Emmen en Pesse) maakt het systeem compleet.

Bovendien is er in deze regio logischerwijs een breed gevoelde urgentie bij bestuurders, ondernemers, instellingen en inwoners om een nieuwe energie-economie op te bouwen. Dat zet de neuzen in dezelfde richting en dat helpt bij het realiseren van de projecten.

Volgende stap

Patrick Cnubben, directeur waterstofstrategie van New Energy Coalition, is de architect van het HEAVENN-programma. ‘Als eerste Hydrogen Valley in de EU bouwen we in Noord-Nederland aan de complete waterstofketen, een proeftuin voor wereldwijde ontwikkelingen. De toekenning van deze Award is een bekroning van onze inzet. Als follow up zetten we nu de volgende stap naar grensoverschrijdende Hydrogen Valley’s. Zo geven we met HEAVENN ook invulling aan het RePowerEU-programma.’

Marieke Abbink, algemeen directeur van New Energy Coalition: ‘Een mooie erkenning voor dit project, terwijl we alweer volop bezig zijn met de volgende fase, het verbinden van internationale Hydrogen Valley’s.’

De jaarlijkse internationale waterstof-week in Brussel gaat in op de actuele stand van zaken rond onderzoek, politiek, beleid en economie van schone waterstof als onderdeel van het wereldwijde energiesysteem van de toekomst. Het evenement wordt georganiseerd door Clean Hydrogen Partnership (voorheen FCH 2 JU), de Europese Commissie, Hydrogen Europe en Hydrogen Europe Research.

Categorieën: Prijzen

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *