Bloomberg onderzocht 15 landen die voorop lopen op het gebied van waterstofinvesteringen. Met het onderzoek geven ze inzicht in de manieren waarop die landen het gebruik van waterstof stimuleren. Nederland behaald een 5e positie en wordt als ‘energieleider’ gezien.

Context onderzoek

Landen over de hele wereld willen een schonere toekomst creëren door meer te investeren in waterstof. Bloomberg rangschikte 15 landen: Duitsland, Zuid-Korea, Nederland, Frankrijk, Japan, Canada, Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, VS, Denemarken, Australië, China, Zwitserland, Saoedi-Arabië, India. Ze werden geïndexeerd door de introductie van waterstof in elk land te evalueren, samen met hun beleid en investeringen voor waterstof. Om tot één land specifieke score te komen zijn de waterstofplannen beoordeeld op basis van een reeks criteria in vijf sectoren. De 3 criteria zijn: beleid & regulering, infrastructuur & marktvolwassenheid en onderzoek, ontwikkeling en demonstratie. En de 5 sectoren zijn: transport, energie, warmte, export en grondstof.

Ranglijst 2021

Duitsland staat op nummer 1 in Bloomberg’s H2 index vanwege de groei binnen de transportsector. Vorig jaar kondigde Duitsland aan dat het van plan is de rol van groene waterstof uit te breiden om een einde te maken aan de afhankelijkheid van steenkool in het land. Het zal daarvoor 9 miljard euro uittrekken.

5e positie Nederland

Nederland werd aangewezen als koploper op het gebied van de productie en het transport van waterstofenergie. Het land streeft ernaar zijn CO2-uitstoot tegen 2030 met 49% te verminderen en is van plan zijn geografische positie te gebruiken om een waterstofhub te worden. Ze willen de bestaande haveninfrastructuur gebruiken om Europa en de wereld te verbinden in een wereldwijde waterstofmarkt.

Hieronder is de score van Nederland verdiept weergegeven per sector en criteria. Waarbij een score van ‘3’ duidt op maximale ondersteuning, activiteit en investering in waterstof.


Bron: Bloomberg

Categorieën: Waterstof

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *