Watermeln heeft 1,5 miljoen euro opgehaald bij het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) en private investeerders, voor de verdere ontwikkeling en exploitatie van waterstof generatoren. De innovatieve mobiele 200 kW waterstof-stroomgenerator wordt in samenwerking met Accenda B.V. ontwikkeld en combineert batterij- en brandstofceltechnologie. 

Op onder andere festivals en bouwplaatsen worden dagelijks honderden dieselgeneratoren gebruikt voor het produceren van stroom. Dit leidt tot uitstoot van stikstof en CO2. Watermeln wil deze uitstoot voorkomen door het ontwikkelen en bouwen van een 200 kW stroomgenerator op groene waterstof. Het apparaat is geluidstil en eenvoudig te vervoeren naar iedere gewenste bouw- of festivallocatie.

Watermeln heeft eerst ervaring opgedaan met een 6 kW mini aggregaat. Jeff Wezel, Co-founder van Watermeln, zegt hierover “We hebben voornamelijk veel ervaring opgedaan in veiligheid, vergunningen (o.a. ook in de binnenstad van Haarlem en Amsterdam), transport & logistiek plannen van de waterstof levering en technische verbeteringen die we doorvoeren in onze grotere 200 kW unit.” 

De 200 kW stroom generator wordt samen met Accenda ontwikkeld. Zij zijn geen onbekende in waterstofland, want hebben samen met Mourik gewerkt aan een waterstof elektrische graafmachine. De generator krijgt een PEM 80 kW brandstofcel en gerecyclede li-ion batterijen waarmee een 200 kW piekvermogen kan worden behaald. De installatie zal een slordige 3.000 kg wegen.

“ Watermeln biedt ons de uitgelezen kans bij te dragen aan de verduurzaming van bouwprojecten en evenementen in Amsterdam.” 

Casper Heijsteeg, fondsmanager van het AKEF en partner bij e3 Partners

Het eerste waterstof stroomgenerator systeem moet eind 2023 beschikbaar komen en in de zomer van 2024 zullen er nog twee volgen. De drie 200 kW gaat Watermeln inzetten op locaties zonder netaansluiting of met onvoldoende capaciteit. Het bedrijf ontzorgt de klant volledig in dit proces, waarbij de transport, aansluiting, onderhoud en monitoring wordt verzorgd. Watermeln verwacht de komende jaren op te schalen naar hogere vermogens.


Bron: Watermeln

Categorieën: Aggregaat

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *