Binnenkort starten in Japan de Olympische Zomerspelen die al omgedoopt zijn tot de ´Spelen van de waterstof´. Missie H2, partner van het TeamNL, heeft door DNV een Nederlandse waterstof fakkel laten ontwikkelen om in Nederland te laten branden rond de OS 2021.

Fakkeltocht Japan

Eind maart werd in Japan de Olympische fakkel ontstoken voor een vier maanden durende fakkeltocht door het land. Meer dan 10.000 fakkeldragers maken deel uit van een uniek Olympic Torch Relay, gericht op het verenigen van mensen, elkaar steunen, accepteren en aanmoedigen. Geheel in het teken van de Olympische gedachte.

Tulp fakkel

Tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo 2021 gaat Missie H2 waterstof promoten als belangrijke en duurzame energiedrager voor de (nabije) toekomst. Als aanloop naar de spelen willen ook zij een Nederlandse fakkelestafette organiseren met een waterstof vlam. De ingenieurs van DNV wilde in eerste instantie een replica maken van de fakkel in Tokyo. De Japanse fakkel heeft aan de vlamzijde de vorm van kersenbloesem. Maar al snel bleek die vorm wettelijk beschermd te zijn. Zij hebben uiteindelijk voor de vorm van een tulp gekozen.

Onthulling in Groningen

De fakkel werd afgelopen vrijdag onthuld tijdens het New Energy Forum. Joos Ockels, de weduwe van wijlen natuurkundige en ruimtevaarder Wubbo Ockels, ontstak de vlam. De Nederland Waterstofvlam wordt in een estafette doorgegeven aan koplopers in de energietransitie. Het doel van de missie is om de bekendheid met de duurzame mogelijkheden van waterstof onder het Nederlandse publiek te vergroten en een brede beweging op gang te brengen ten behoeve van de energietransitie. 

Zichtbare vlam

De grootste uitdaging voor DNV was om de vlam zichtbaar te krijgen, want van nature brand waterstof met een kleurloze vlam. Bezoekers aan onze waterstof Experience weten dat wij er een truc voor hebben, laten de ingenieurs nu een vergelijkbare oplossing hebben. Op het branderbed hebben ze een soort gaasje gemonteerd waarin natrium aanwezig is. Daardoor ontstaan in combinatie met de brandende waterstof zogeheten fotonen die de vlam geel maken. Onder de fakkel zit een sokkel met daarin een installatie en 10 liter waterstof onder druk. Op de tank kan de fakkel met een vlam van 10 centimeter zo´n 16 uur onafgebroken branden.

Bron: MissieH2

Categorieën: Waterstof

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *