De missie van Michiel de Boer is om met zijn honderd jaar oude woonboerderij ‘off the grid’ te gaan. Hierbij wil hij samen met ProfiNRG de waterstof mogelijkheden gaan onderzoeken.

Michiel de Boer, eigenaar van marketingcommunicatiebureau ‘Prachtig’, werd getriggerd door het artikel: zonne-waterstof in Duitse bedrijfshal en woning. Dat moest toch ook met zijn eeuw oude woonboerderij kunnen! De Boer besluit om serieus werk te maken van zijn ambitie om fossielvrij te wonen. Ingegeven door zorgen over klimaatverandering, is er wat hem betreft maar één optie: “Stoppen met wakker liggen en concreet aan de slag gaan om een steentje bij te dragen aan een alternatief voor gas en niet duurzaam opgewekte stroom.”

De Boer treed in contact met de installateur van het Duitse project, het Utrechtse ProfiNRG. Schols: “Vanuit ProfiNRG hebben we onze kennis van zonne-energie uitgebouwd naar autarkische systemen die, via de combinatie van zonnepanelen, accu’s en waterstof, jaarrond 100% schone energie kunnen produceren.”

Beide partijen hebben de afgelopen periode gekeken naar het ideaalscenario op weg naar ‘off the grid’. Het idee ontstaat om de honderd jaar oude woonboerderij om te vormen tot een living lab. Schols: “Het is goed haalbaar om de overcapaciteit van zonne-energie in de zomer via waterstof te bufferen om ook in de winter elektrisch zelfvoorzienend te zijn. De business case hiervan kan uit als straks de salderingsregeling stopt.” Schols en De Boer verwachten nog één jaar nodig te hebben om volledig ‘off the grid’ te gaan.


Bron: Op weg met waterstof en ProfiNRG

Categorieën: Boerenbedrijven

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: