Vorig jaar maakte Nefit Bosch al bekend te werken aan een cv-ketel die eenvoudig omgeschakeld kan worden van aardgas naar waterstof. De eerste ´H2 Ready´ ketel is in een pilot opstelling in Uithoorn uitvoerig getest en de uitkomsten zijn uiterst positief.
De nieuwe ´H2 Ready´ cv-ketels van Nefit Bosch maken een efficiënte overgang naar waterstof mogelijk. Het toestel kan eenvoudig en snel switchen van aardgas naar volledig waterstof. Het ombouwen neemt nog geen uur in beslag. Door het bedrijf wordt er al sinds 2017 aan deze innovatie gewerkt en zijn trots dat de ketel de eerste praktijktest in Uithoorn goed doorstaan heeft bij een leegstaande woning.
In onderstaande afbeelding worden de technische uitdagingen waterstof versus aardgas weergeven.

Het grote voordeel is dat deze ketel nu al geïnstalleerd kan worden in bestaande woningen, omdat het geschikt is voor aardgas en in de toekomst omgebouwd kan worden naar waterstof. De afmetingen van dit waterstoftoestel zijn vergelijkbaar met die van huidige cv-ketels. Een ander voordeel is dat gebruikers hetzelfde verwarmingscomfort ervaren, als dat wat ze gewend waren met de aardgasketel. Als het toestel overgeschakeld wordt op waterstof komt bij verbranding geen kooldioxide (CO2) of koolmonoxide (CO) vrij. Ook de NOx-uitstoot is extreem laag blijkt uit deze praktijktest en eerdere onderzoeken die in Hoogeveen zijn gedaan.
Jan Rijnen, commercieel directeur van Nefit Bosch: “Wij verwachten dat deze toestellen hun meerwaarde gaan bewijzen in de energietransitie. In Engeland is er zelfs sprake van dat nieuwe gasketels vanaf 2025 voorbereid moeten zijn op waterstof.”
Bron: Nefit Bosch
4 reacties
Avandi · 4 januari 2021 op 15:18
Ik zal een van de eersten zijn om een dergelijke ketel aan te schaffen. Echter, wie overtuigd mijn gemeente of de centrale overheid ervan dat het geschikt maken van het aardgasnet voor waterstof één van de opties moet zijn, waar de bevolking uit kan kiezen?
henk ten Voorde · 5 januari 2021 op 21:47
Helemaal mee eens. De handen ineen slaan. Windmolen op het land en zonnepanelen op het dak zijn geen oplossing voor het energieprobleem. Zie de voortvarendheid in Groningen met betrekking tot het maken van waterstof, een vervanger van aardgas.
henk ten Voorde · 5 januari 2021 op 21:45
Als ik dit bericht weer lees dan zie ik hier veel kansen om de overgang vloeiend te laten verlopen van aardgas naar waterstof, Wat mij verbaasd is dat de provincies, gemeentes en energiebedrijven niet samenwerken. Binnen de gemeente Hengelo heeft men het warmtenet ingedachte als vervanger van aardgas. Heet lijkt mij toch niet verstandig om dit over te laten aan particuliere bedrijven. In de provincie Groningen is met al vergevorderd met het opwekken van waterstof. Laten we samenwerken als provincies en gemeenten. Windmolens en zonnepanelen geven stroom wanneer we het niet nodig hebben.
Piet Visser · 1 februari 2021 op 18:30
Beste Henk
Helemaal gelijk. het wordt tijd dat gemeentes in zien dat de zinloze gigantische investering die voor een stadsverwarmingsnet nodig is. Omdat de buizen voor warm water nu eenmaal groter moeten zijn dan voor gas, is deze investering extra duur. Tevens is het een desinvestering van de kosten die we reeds betaald hebben voor een bestaande aardgasnet.
en dit nieuwe warm water met voorziet niet in de capaciteit verschillen die er tussen zomer en winter bestaan, waarin het aardgas net al wel voorziet. Ik denk dat we met deze informatie de verschillende partijen moeten bestoken