De NERA Company B.V. leidt het initiatief om een bestaande riviercruiseschip te voorzien van een elektrische aandrijflijn met een combinatie van een waterstofsysteem en batterijcapaciteit. De onderzoeksinstellingen MARIN en TNO houden zich bezig met technische validatie en ontwikkeling van aandrijftechnologie, terwijl de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen zich gaan richten op onderzoek naar energieopslag en digitalisering. De partijen hebben Zepp.solutions geselecteerd als leverancier van de brandstofcelsystemen voor het innovatieve NERA-H2 project.
Van schip tot tankinfrastructuur
Het NERA-H2 project heeft als doel een emissievrij demonstratieschip te realiseren door een bestaand riviercruiseschip te voorzien van een hybride waterstof- en batterij-elektrische aandrijflijn. Dit project maakt deel uit van het Maritiem Masterplan, dat wordt gesteund door de Nederlandse overheid en tot doel heeft om tegen 2030 minstens 40 emissievrije schepen in de vaart te hebben.
De riviercruiser moet tijdens de vaart onderweg middels tankstations en/of verwisselbare waterstofcontainers bijgevuld worden. Er worden wisselstations gesitueerd langs de Rijn en Donau. Het doel is om in 2030 ongeveer 300 km af te leggen op een volle tank.
De partijen beginnen volgens de TRL-ladder (Technology Readiness Levels) bij de ontwikkelfase (TRL 4,5 en 6) en eindigen bij de demonstratiefase (TRL 7 en 8). Het opschalen en vermarkten (TRL 9: Deployment phase) valt buiten scoop van het project.
Brandstofcel
Zepp.solutions levert de brandstofcelsystemen voor het duurzame elektrische schip. De waterstofsystemen zullen een vermogen van meer dan 1 MW leveren en zijn gebaseerd op zepps X150 brandstofcelsystemen, die eerder onder meer in vrachtwagens werden toegepast.
“We zijn trots om met onze technologie bij te dragen aan dit ambitieuze project. Voor verduurzaming van de maritieme sector moeten we niet alleen kijken naar nieuwe, maar ook naar bestaande schepen.”
Jonas Brendelberger, medeoprichter van zepp.solutions
Bron: NERA Company
0 reacties