Door netcongestie liggen de bouwwerkzaamheden bij ONE Villa Hotel Domburg al een tijdje stil. Vastgoedontwikkeling VG-D, Delmeco Green Vision en Impuls Zeeland geven nieuwe impuls aan het project met een duurzame oplossing. Het gebouw gaat zijn energie halen uit groene waterstof in combinatie met zonne-energie en batterijopslag. De bouw kan beginnen als het B&W van de gemeente Veere de aangepaste vergunningaanvraag positie beoordeeld.
Netcongestie staakt bouwproces
Al in 2017 kreeg de herontwikkeling van het familiehotel Zonneduin vorm. Het plan was om het verouderde gebouw midden in de Zeeuwse duinen te vervangen door een ‘villahotel’ met 20 luxe grote hotelappartementen. In 2023 werd Zonneduin gesloopt en in 2025 moest ONE Villa Hotel Domburg worden geopend. Tennet en vervolgens Stedin zaten de plannen dwars, omdat er wegens een overvol energienetwerk geen grootverbruik overeenkomst voor elektra meer afgeven werd. De mooie locatie bleef hierdoor twee jaar lang een bouwput. Het project maakt mogelijk een nieuwe start: groene waterstof als unieke en duurzame energievoorziening.
Minder afhankelijk van een energiemaatschappij
Met een waterstofgenerator, 160 zonnepanelen en elektra-aansluiting voor kleinverbruik, gecombineerd met een batterij, kan ONE Villa Hotel Domburg in zijn eigen energiebehoefte voorzien. In de lente en zomer moeten de zonnepanelen voldoende energie leveren voor de basis behoefte van het hotel. Daarnaast wordt overdag het overschot aan zonne-energie opslagen in batterijen voor de nachten. In de donkere dagen van het jaar zal de energie komen uit groene waterstof. De waterstof wordt in tubetrailers aangeleverd. De waterstofgenerator, de EODev GEH2 Hydrogen Power Generator, van fabrikant Toyota die in samenwerking met Louwman Group is ontwikkeld zet de waterstof om in elektriciteit. Een nieuw te ontwikkelen Energy Management System zal bepalen wanneer welke bron ingeschakeld wordt om aan de energievraag te voldoen.
‘De installatie is 100% uitontwikkeld voor gebruik in Domburg. De bedoeling was om de generator en de batterij in het hotel te plaatsen. In overleg met Veiligheidsregio Zeeland is ervoor gekozen de installatie in een buitenkelder te plaatsen. Die constructie zat niet in de vergunningaanvraag. Daarom hebben we bij de gemeente Veere de vraag neergelegd of zij willen meewerken aan deze aanpassing. We hopen binnenkort op die vraag een positief antwoord te krijgen.’
Ko van Garderen van Vastgoedontwikkeling VG-D
0 reacties