Het Institute for Frontier Materials van de Deakin University in Australië heeft een artikel gepubliceerd waar in ze een nieuwe manier beschrijven om waterstof gas veilig en zonder afval in poeder op te slaan, te transporteren en weer te scheiden.

Het speciale ingrediënt in het proces is boornitridepoeder, dat zeer geschikt is voor het absorberen van stoffen omdat het zo klein is en toch een groot oppervlak heeft voor absorptie.

Tijdens het proces wordt het boornitridepoeder in een kogelmolen – een soort molen met kleine roestvrijstalen balletjes in een kamer – geplaatst. Naarmate de kamer met steeds hogere snelheid draait, veroorzaakt de botsing van de ballen met het poeder en de wand van de kamer een speciale mechanochemische reactie waardoor waterstofgas in het poeder wordt geabsorbeerd.

© Institute for Frontier Materials, Deakin University

Eenmaal opgenomen in het poeder kan de waterstof veilig en gemakkelijk getransporteerd worden. Het poeder kan naderhand eenvoudig in vacuüm worden verwarmd om de waterstof weer vrij te geven.

Opschalen

Met hun huidige onderzoek hebben ze het proces op kleine schaal kunnen testen, waarbij ongeveer twee tot drie liter materiaal werd gescheiden. Het nadeel is wel dat het produceren van de poeder een zeer tijdsintensief proces is. Maar de onderzoekers hopen met steun van de industrie dat het proces kan worden opgeschaald naar een volledige pilot en ze hebben een voorlopige octrooiaanvraag ingediend voor hun proces.

Categorieën: Geen categorie

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: