Wij hadden een interessant interview met Martin Nagelsmit en Kees de Waal van het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) over de drone met aandrijving op waterstof. Onderstaande film geeft een mooi beeld van de drone.

Drone

Martin Nagelsmit, programmamanager Elektrisch Vliegen: “De drone weegt 8 kg en heeft 6 propellers. Hij heeft een brandstofcel van 800 watt (24 volt). De twee liter waterstofcilinder is gevuld met 40 gram waterstof onder 300 bar. In een volgende stap willen we twee brandstofcellen koppelen en er een zeven liter cilinder op aansluiten.”

Vliegen op waterstof

Het Remotely Piloted Aircraft System (RPAS), in de volksmond drone, heeft de eerste vlucht gemaakt op het NLR-testcentrum in Marknesse. De tank staat in verbinding met een brandstofcel die een elektrochemisch proces op gang brengt. In dat proces wordt waterstof samen met zuurstof uit de lucht omgezet in elektrische energie. Het enige restproduct is waterdamp. Het grote voordeel is dat er geen CO2-uitstoot is. Een ander voordeel is dat de vliegtijd aanzienlijk vergroot wordt ten aanzien van een batterij, namelijk van 16 minuten naar 38 minuten.

Als er straks op grote hoogte gevlogen gaat worden met waterstof zal er nog uitgebreid onderzoek nodig zijn om te beoordelen welk effect waterdamp uit een brandstofcel heeft als broeikasgas. Hierover is nu weinig bekend. 

Veiligheid

Het testcentrum in Marknesse is in 2015 opgezet met ruime bevoegdheden, omdat er in principe in het Nederlands luchtruim niet gevlogen mag worden met toestellen die niet voldoen aan de wettelijke eisen. Door deze aanpassing mag er op het terrein met prototypes gevlogen worden. De waterstofdrone is experimenteel gekeurd en NLR-piloten mogen ermee vliegen zonder een ‘Speciaal Bewijs van Luchtwaardigheid’.

Uit veiligheidsoverweging heeft de drone op maximaal 3 meter hoogte boven de aardoppervlakte gevlogen. De drone is voorzien van een back-up systeem als de waterstofaandrijving uitvalt. Bij vermogensverlies wordt het dan (gedeeltelijk) overgenomen door een batterij, zodat de drone altijd veilig kan doorvliegen om daarna spoedig te landen.

Delen van kennis

Kees de Waal, persvoorlichter NLR: “De bevindingen uit verschillende testen worden gedeeld met andere partijen zodat, ook zij op korte termijn vluchten kunnen uitvoeren. Er is een nauwe samenwerking met DroneHub Groningen Airport Eelde en de Marine.”

Toekomst

Er zal in een later stadium opgeschaald worden naar een systeem van 15kW, met als uiteindelijke doel om NLR’s elektrische Pipistrel met een waterstof brandstofcel te vliegen. Tevens zal dan ook gekeken worden naar het vliegen op vloeibaar waterstof. Het voordeel van vloeibaar waterstof is dat er dan meer waterstof meegenomen kan worden voor het afleggen van lange afstanden. Er er is wel 1 praktische uitdaging: waterstof wordt pas vloeibaar op -250 graden. Uitdagingen gaan beide heren niet uit de weg en zien zeker toekomst voor waterstof in de luchtvaart. 

Film van eerste vlucht in Marknesse
Categorieën: Vliegen

0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *