NLR gaat dronevluchten uitvoeren met vloeibare waterstof als energiedrager in een volledig composieten tank. Daarmee zet NLR een nieuwe en veilige stap in de richting van een klimaatneutrale luchtvaart.
Opvolger HYDRA-1
In het najaar van 2019 heeft NLR de HYDRA-1 laten vliegen met gasvormige waterstof als energiebron. De plannen waren toen om de drone uit te breiden met een grotere tank en tweede brandstofcel. De NLR is tot ander inzicht gekomen voor de verbeterde opvolger die inmiddels klaar staat: de HYDRA-2. Net zoals zijn kleinere voorganger is deze drone vooralsnog voorzien van een metaal in combinatie met composiet waterstoftank. Om langer te kunnen vliegen wil NLR de gasvormige waterstof vervangen door zijn vloeibare vorm. Die aanpassing als voortstuwingsmiddel vergroot het bereik en duur van de vlucht. Dit maakt het een haalbare optie voor de commerciële luchtvaart.
Grote ambitie
Volgens Bert Thuis, afdelingsmanager ‘Structures Technology’ maakt de combinatie van vloeibaar waterstof als energiedrager en een volledig composieten tank het project complex: “Dit vraagt de inzet van verschillende technische expertises uit meerdere afdelingen binnen NLR waarbij we ook de samenwerking opzoeken met externe partijen. We gaan onderzoeken hoe we het huidige commerciële systeem kunnen herontwerpen en aanpassen om het geschikt te maken voor vloeibare waterstof. We gaan hierbij uit van opslag bij extreem lage temperaturen (-263 ℃) en relatief lage drukken (1 tot 4 bar). Daarna gaan we hiervan een prototype maken en testen. Ook zullen we de bestaande HYDRA-powertrain opnieuw beoordelen en mogelijk aanpassen. Maar bedenk ook dat het tanken van vloeibare waterstof nog geen vanzelfsprekendheid is. Dat vraagt om aanpassingen voor de noodzakelijke infrastructuur”.
Ontwikkeljaar
NLR streeft ernaar om een eerste vlucht met de HYDRA-2 en een tank gemaakt van metaal in combinatie met composiet in december 2021 uit te voeren. Daarna volgen uiterlijk in december 2022 de vluchten met de drone en een volledig composieten ‘Liquid Hydrogen’ LH2-tank. De stappen die NLR zet dragen bij aan de ambities van het Duurzame Luchtvaartakkoord en het daaraan gekoppelde Actieprogramma Hybride Elektrisch Vliegen.
Bron: NLR
1 reactie
wim aben · 8 februari 2021 op 11:25
waterstof in combinatie met lagedruk heeft te weinig energieinhoud. Beter is mi om een composiet/metalen tank te gebruiken onder hoge druk. Ook de POWERTRAIN moet nog verder doorontwikkeld worden met andere katalysatoren en levensduur. MVG Wim Aben
Dr. W.J.M. Aben MBA
Althof 16
5831 DX Boxmeer
E: wim@wimaben.eu
T: 0485-371969