Onlangs heeft de provincie Noord Holland de prestigieuze titel van ‘Hydrogen Valley’ toegekend gekregen. Deze titel werd uitgereikt tijdens het waterstofcongres dat gehouden werd tijdens Sail Den Helder.
De Hydrogen Valley-status is een Europese toekenning voor regio’s die zich op een onderscheidende manier inzetten voor het ontwikkelen van een energiesysteem op basis van duurzame waterstof. Inmiddels zijn er wereldwijd tachtig waterstofregio’s aangewezen, waarvan het merendeel in Europa.
Matthijs Soede, senior beleidsadviseur Europese Commissie, reikte de Hydrogen Valley-status uit aan Edward Stigter, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. In zijn inleidende verhaal sprak de beleidsadviseur waarderende woorden over de inzet van de provincie Noord-Holland voor het behalen van de klimaatdoelen.
“Deze regio is van ‘waterland’ naar ‘waterstofland’ gegaan en slaagt er nu al in om een grote hoeveelheid groene energie van zee af te halen. Noord-Holland is een regio die van aanpakken weet en met beide benen op de grond staat.”
Matthijs Soede, senior beleidsadviseur Europese Commissie
Eendrachtige samenwerking
De Hydrogen Valley-status werd gerealiseerd dankzij eendrachtige samenwerking tussen het Noordzeekaalgebied (NZKG) en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noored, met ondersteuning door de New Energy Coalition. In een gezamenlijke presentatie namen Esther Zijl (NHN) en Ingrid Post (NZKG) het publiek mee langs een selectie van meer dan 30 waterstofprojecten in de regio.
Projecten in de regio
Een van de projecten is Duwaal Wieringermeer. Daarbij gaat het om een windmolen die waterstof produceert en al levert aan twee tankstations voor vrachtverkeer.
Een andere, recente ontwikkeling is het Fieldlab Waterstof in Agri, waarbinnen kennis en ervaring wordt gedeeld en pilots worden uitgevoerd met de productie, opslag en het gebruik van waterstof in het agrarische bedrijf. Een ander voorbeeld is de vergroening van staalproductie bij Tata Steel en de productie van duurzame brandstoffen in de haven van Amsterdam.
Simeon Molenaar (NAM) nam de zaal mee in een grootschalig project: de voorgenomen bouw van H2Gateway. Deze fabriek moet 400 kiloton blauwe waterstof per jaar gaan maken. Een uitkomst om de overstap te maken zolang er niet genoeg groene waterstof beschikbaar is, concludeerde het waterstof congres panel.
0 reacties