In het North-C-Methanol project worden twee fabrieken gebouwd op het schiereiland Rodenhuize in North Sea Port. De ene voor het produceren van groene waterstof en de andere voor de productie van methanol uit waterstof en opgevangen CO2.

Elektrolyser

Tien private en publieke partners hebben het startschot gegeven voor het North-C-Methanol project op het schiereiland Rodenhuize in North Sea Port. Op het schiereiland komen twee grootschalige demofabrieken en ondersteunende infrastructuur. De eerste installatie, een elektrolyser van 65 megawatt, wordt opgetrokken op de terreinen van ENGIE. Deze waterstoffabriek zal water via windenergie omzetten in groene waterstof en zuurstof. De fabriek moet in 2024 operationeel zijn en zal richting 2030 opschalen naar 600 megawatt.  

Groene methanol

De tweede installatie betreft een methanolfabriek van Proman. Deze fabriek zet de groene waterstof uit de elektrolyser en CO2 om in groene methanol. De CO2 is afkomstig van grote lokale industriële spelers zoals ArcelorMittal en Alco Bio Fuel en wordt daar in het productieproces opgevangen. De lokale chemische industrie en hernieuwbare brandstofindustrie gebruikt de methanol op haar beurt als groene grondstof en/of als groene brandstof voor schepen en treinen.

“Dit project laat zien waarom we met Vlaanderen een koploper kunnen worden in duurzame innovatie. Met onze havens en hun industrie zijn we ideaal gepositioneerd om te investeren in een circulaire en duurzame industrie. Het zorgt voor een duurzame groei en nieuwe jobs en met dit type projecten maken we een sprong voorwaarts naar een veerkrachtig Vlaanderen. Bovendien is het ook een stap in de richting om minder afhankelijk te worden van fossiele grondstoffen uit het buitenland”, vertelt Vlaams viceminister-president Hilde Crevits.

North-CCU-Hub

Het North-C-Methanol project is onderdeel van de North-CCU-Hub. De Hub wil op termijn een totale jaarlijkse emissiereductie van 1 miljoen ton CO2 realiseren in North Sea Port. Onderstaande animatie toont de ontwikkeling van de CCU/Hub.

Bron: North Sea Port

Categorieën: Elektrolyse

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: