Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 12 miljoen subsidie toegekend aan het Hy-SUCCESS consortium. Deze groep gaat onderzoek doen naar de maatschappelijke, juridische en economische aanpassingen die nodig zijn in de transitie naar een waterstofeconomie.
Het Hy-SUCCESS (Social, User aCCeptable, Economically Sustainable Systems for hydrogen) consortium bestaat uit tien universiteiten, vijf hogescholen, vier commerciële partijen en een brancheorganisatie. Ze hebben als doel de sociaaleconomische factoren die de rol van waterstof in een duurzaam energiesysteem beïnvloeden uitgebreid te onderzoeken. Het consortium zal evalueren hoe economische, juridische, beleidsmatige en sociaal-culturele aspecten de implementatie van groene waterstof kunnen belemmeren of juist bevorderen. Daarnaast wil Hy-SUCCESS strategieën identificeren om belemmeringen te overbruggen om de productie en gebruik van groene waterstof te kunnen opschalen. Ook zullen de milieueffecten van het gebruik van groene waterstof geëvalueerd worden en worden er maatregelen bedacht voor de beperking van negatieve effecten. Deze inzichten zullen het potentieel van groene waterstof in toekomstige energie- en materialensystemen verduidelijken.
Het project zal 5 subtaken hebben, waarbij elk thema door een ander instituut wordt geleid:
- Systeemmodellen en de rol van waterstof in het toekomstige energie- en grondstoffensysteem (Universiteit Utrecht en HAN Hogeschool)
- Markten en bedrijfsmodellen (TU Delft en Centrum Wiskunde & Informatica)
- Wettelijk kader, beleidsmaatregelen en publieke waarden (Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool Groningen)
- Publieke acceptatie van waterstofsystemen (Universiteit Leiden en Universiteit Utrecht)
- Integratie, coördinatie en verspreiding van onderzoek (Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit van Tilburg)
De NWO heeft de subsidie in samenwerking met het Nationaal Groeifonds-programma GroenvermogenNL verstrekt. Het NGF is in het leven geroepen om de transitie naar een groene waterstofeconomie te versnellen. Naast de technische uitdagingen zijn er ook grote uitdagingen van sociaaleconomische aard die de transitie kunnen belemmeren. Bijvoorbeeld of het maatschappelijk draagvlak voor groene waterstof wel voldoende aanwezig is. De transportbuizen en opslagtanks zullen ruimte in gaan nemen, ook de ruimtelijke inpassing van elektrolysers en de windmolens en zonnepanelen waaruit de groene stroom moet komen kunnen voor maatschappelijke weerstand zorgen. Het consortium gaat hiermee aan de slag.
Wij verwachten dat de onderzoekers zeker in gesprek zullen gaan met ons, Alles over Waterstof. Het grootste Nederlands kennisinstituut op gebied van waterstof die draagvlak creëert voor de energietransitie en dan in het bijzonder waterstof. Al ruim zes jaar nemen wij iedereen, jong tot oud, mee in de waterstoftransitie en dan met name de sociale kant. Met een studieachtergrond “Master of Change Management” weten wij hoe je meerwaarde kan leveren voor een geslaagde en maatschappelijk geaccepteerde energie- en waterstoftransitie.
Bron: NWO
0 reacties