Op de luchthaven Groningen Airport Eelde komt mogelijk een assemblagefabriek van Fokker Next Gen (FNG). De Nederlandse vliegtuigbouwer streeft naar een eerste demonstratievlucht van een omgebouwde Fokker 100 op waterstof in 2027. 

De opgedane kennis van de eerste demonstratievlucht van een omgebouwde Fokker 100 op vloeibare waterstof zal gebruikt worden om een geheel nieuw Fokker-toestel te ontwikkelen. FNG heeft de ambitie om zo’n 150 toestellen per jaar te produceren. De helft daarvan moet in Nederland worden gebouwd. Groningen Airport Eelde is gelegen in de eerste Hydrogen Valley van Europa. Op de luchthaven is vijftien tot twintig hectare bedrijventerrein beschikbaar. FNG heeft zijn oog laten vallen op deze aantrekkelijke locatie laten om zijn duurzame vliegtuigen te assembleren.

“Met de plannen van Fokker Next Gen herleeft de vliegtuigbouw op Nederlandse bodem. Het zou een mooie en logische stap zijn om de assemblage van de vliegtuigen te laten plaatsvinden in de eerste officiële Hydrogen Valley van Europa, dus in het hart van de waterstofontwikkelingen in Noord Nederland, waarbij alle vereiste schakels binnen handbereik zijn. Daarom onderzoeken we samen met de luchthaven de haalbaarheid”.

Juriaan Kellerman, CEO bij FNG
Categorieën: Vliegen

1 reactie

Frank Conijn · 13 november 2023 op 18:06

@Redactie — Dat zou een prachtige ontwikkeling zijn om meerdere redenen. Maar ‘waterstofvliegtuig’ schrijf je aan elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *