Drie partijen willen in de Rotterdamse haven de grootscheepse toepassing van groene waterstof onderzoeken om de uitstoot van CO₂ te verlagen. In 2022 moet een definitief investeringsbesluit worden genomen.

Het haalbaarheidsonderzoek is een initiatief van BP, chemiebedrijf Nouryon en Havenbedrijf Rotterdam naar de productie van groene waterstof voor de Rotterdamse raffinaderij van de Britse oliemaatschappij. De installatie van 250 megawatt zou de grootste van Europa worden en 45.000 ton waterstof per jaar produceren. Hierdoor zou de CO₂-uitstoot van de raffinaderij op termijn met circa 15% kunnen dalen.

De groene waterstof voor BP zou toegepast moeten worden voor de ontzwaveling van producten uit de raffinaderij in Europoort. Nu gebruikt BP daar waterstof voor die wordt gemaakt uit aardgas, waarbij wél CO₂ vrijkomt.

Het Havenbedrijf Rotterdam grijpt de plannen verder aan om te kijken of het mogelijk is een ringleiding voor waterstof aan te leggen door de gehele haven. Daarbij wordt eveneens onderzocht of er een bedrijfsterrein kan komen voor grootschalige elektrolyse-installaties.


Bron: Volkskrant


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: