Wetenschappers aan de Australische Macquarie University doen onderzoek naar genetisch gemodificeerde bacteriën die in staat zijn om rietsuiker om te zetten in waterstof. De hernieuwbare koolstofvrije energiebron uit rietsuiker met alleen zuiver water als bijproduct is een wetenschappelijke doorbraak.

De productie van bio-waterstof staat nog in de kinderschoenen. Bacteriën verbouwen om waterstof te produceren heeft economische en milieuvoordelen. In de juiste setting vermenigvuldigen bacteriën zich snel, zijn ze goedkoop om te maken en hebben ze niet veel ruimte nodig.

Veel ontwikkelaars van bio-waterstof gebruiken algen om waterstof te produceren. Het voordeel van bacteriën is een veel snellere productie en ze hebben geen grote vijvers nodig voor de teelt. Het team van wetenschappers paste het DNA van bepaalde stammen van E. coli bacteriën aan, zodat deze rietsuiker om kunnen zetten in waterstofgas. Daarnaast werd het metabolisme van de bacteriën verhoogd, om de waterstofproductie te vergroten.

De wetenschappers werken momenteel aan de prototype-installatie, HydGene. De eerste voorzichtige resultaten van het prototype suggereren dat de technologie goedkoop in gebruik, stil en zeer onderhoudsarm is. De installatie maakt gebruik van bacteriën die rietsuiker omzetten in waterstofgas. Het proces is al volgt: de bacteriën eten de suikers en produceren waterstofgas tijdens het verteren van die suikers. Dit waterstofgas wordt vervolgens ingezet om een waterstof-brandstofcel aan te drijven, die op zijn beurt groene elektriciteit produceert.

Over de toekomst zegt Robert Willows, professor aan de afdeling Moleculaire Wetenschappen: “Over een paar jaar denken we dat we bacteriën kunnen ontwikkelen die op water lopen en zelfs geen suiker nodig hebben om waterstof te produceren. Uit een bio-zonnecel wordt dan waterstof gemaakt met alleen zonlicht, water en bacteriën”.

Bron: Macquarie University


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: