De Port of Tallinn in Estland wil een groene infrastructuurhub voor de Oostzee creëren. Samen met partners wil het bijdrage aan de klimaatneutraliteitsdoelstellingen van Estland. Het plan omvat onder ander de bouw van een waterstofterminal.

Het plan voor een waterstofinfrastructuur in de haven van Tallinn komen niet geheel onverwachts. In samenwerking met de Nederlandse ambassade en &Flux is er in mei jl. een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden van het gebruik van groene waterstof in de haven. Hieruit bleek dat Estland een geschikte locatie zou kunnen zijn voor een waterstofhub.

De Port of Tallinn heeft nu de ambitie uitgesproken om samen met projectpartners een hub te ontwerpen als onderdeel van een CO2-neutraal Estland. Daarnaast heeft de Estse haven van Tallinn ook een overeenkomst gesloten met de haven van Hamburg om een waardeketen voor waterstofinfrastructuur te ontwikkelen.

“We moeten elkaar aanmoedigen en bondgenoten zoeken. Port of Tallinn is klaar om onmiddellijk te handelen en erin te stappen. Wij willen dat Estland het nummer één waterstofland ter wereld wordt. Om dit te realiseren hebben we echter samenwerking nodig tussen de private en publieke sector”

Margus Vihman, lid van de raad van bestuur en chief commercial officer van Port of Tallinn

Bij Paldiski South Harbour moet in samenwerking met Alexela een wateropslag van 25.000 m3 komen. Dit zou de eerste waterstofterminal in het gebied van de Finse Golf zijn. Met de aanleg van de benodigde infrastructuur wordt het mogelijk om de invoer en uitvoer van waterstof in het Oostzeegebied te verzorgen. In Paldiski zal ook een LNG-terminal gebouwd worden.

Door zijn ligging is Paldiski South Harbour ook zeer geschikt voor de aanleg van offshore windparken. De toename aan windenergie zou de productie van groene waterstof in Estland ondersteunen.


Bron: Port of Tallinn

Categorieën: Energietransitie

0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *