CMB.TECH heeft het eerste multimodaal waterstoftankstation in Antwerpen officieel geopend. Het is het eerste tankstation ter wereld dat groene waterstof produceert, die wordt gebruikt voor de aandrijving van schepen, tube trailers, auto’s, vrachtwagens en bussen. Naast het waterstoftankstation lanceert CMB.TECH een waterstofsysteem voor dieseltrucks. 

De afgelopen twee maanden is het nieuwe multifunctionele tankstation in de Antwerpse haven uitvoerig getest. Het station ligt op een strategische locatie op de grens tussen stad en de haven, zodat het enerzijds de vele industriële toepassingen in de haven van waterstof kan voorzien en het anderzijds goed bereikbaar is voor auto’s en zwaardere vervoermiddelen.

Uniek aan dit tankstation is dat het groene waterstof op locatie produceert met een 1,2 MW PEM elektrolyser. De gebruikte elektriciteit is verkregen door groen certificaten. De elektrolyser wordt zo optimaal mogelijk ingezet en kan per dag 435 kg waterstof produceren. De overtollige waterstof wordt over gepompt in tubetrailers om elders in te gebruiken. Op de locatie zijn tankfaciliteiten voor schepen (200 en 350 bar), auto’s (700 bar) en vrachtwagens en bussen (350 bar). Daarnaast zijn er ultra snelle elektrische oplaad punten (350 kW).

Waterstofsysteem voor vrachtwagens

CMB.TECH presenteert ook de eerste dual fuel truck op waterstof. Deze waterstoftruck heeft de symbolische naam ‘Lenoir’ gekregen met de verwijzing naar Étienne Lenoir, een Franstalige Belg die in 1860 de eerste verbrandingsmotor op waterstof bouwde. De Lenoir truck is de kickstart van emissiereductie binnen de logistieke sector. Met deze technologie wordt de CO2-uitstoot met 70 á 80 procent verminderd.

De Lenoir-technologie kan op elke dieseltruck worden toegepast. De waterstoftanks worden op het frame van een vrachtwagen geplaatst. Daarnaast wordt er een waterstofinjectiesysteem toegevoegd bij de motor. Op termijn is de techniek ook geschikt om in te bouwen op andere applicaties. CMB geeft aan dat de dual fuel technologie haalbaar, betaalbaar en groen is.


Bron: CMB.tech

Categorieën: Tanken

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: