Siemens Energy opende samen met zijn partner Air Liquide op 8 november 2023 een nieuwe productiefaciliteit voor elektrolysers. De fabriek zal serieproductie van elektrolysestacks produceren, te beginnen met 1 GW in 2023 en uitgroeien tot 3 GW in 2025. Het maakt hierbij gebruik van innovatieve automatiserings- en digitaliseringstechnologie.
Voor de productie van hernieuwbare waterstofelektrolyse stacks, sloeg Siemens Energy de handen in één met Air Liquide. De joint venture levert synergie op voor beide partners. De vestiging in Berlijn is een van de eerste elektrolysefabrieken op industriële schaal ter wereld. Op 2.000 vierkante meter werden nieuwe productielijnen voor de elektrolysers opgezet voor een bedrag van ongeveer 30 miljoen euro. De bouw van de slimme massaproductiefabriek heeft slechts acht maanden geduurd. In deze tijd hebben ingenieurs ook nieuwe productieapparatuur ontwikkeld en opgeschaald om de productie te versnellen.
“Er is geen energietransitie zonder groene moleculen. Met de start van de productie van elektrolysers op gigawattschaal, zetten we de volgende stap in de commercialisering van deze essentiële technologie.”
Christian Bruch, CEO Siemens Energy
Historische locatie
Het is geen toeval dat Siemens Energy voor deze locatie koos. Meer dan een eeuw geleden werden hier stoomturbines geproduceerd die een revolutie teweegbrachten in scheepsmotoren en industriële productie. Hetzelfde kan gezegd worden over de elektrolyseproductie die nu opgestart wordt, hoewel het gedempte gezoem van robots en machines, heel anders is dan hoe de productie er een eeuw geleden uitzag.
De technologie van protonuitwisselingsmembraan (PEM) elektrolyse is eenvoudig en enkele decennia oud: water passeert een membraan en wordt gesplitst in waterstof en zuurstof. Maar de uitdaging is om de productie op te schalen naar industriële volumes.
“Herinner je je de tijd dat zonne-energie erg duur was? Toen werd de productie opgeschaald en begonnen de prijzen van zonnepanelen te dalen, waardoor de productie concurrerend werd. Hetzelfde staat te gebeuren met elektrolyse. We zien het moment om nu op die trein te stappen.”
Axel von Levetzow, Head of Manufacturing bij de Siemens Energy Gigawatt Electrolyzer Factory
Fabriek voor de toekomst
Tot nu toe gebruikte Siemens Energy op de voormalige productielocatie nog veel handwerk. Maar de nieuwe fabriek is sterk geautomatiseerd: coatingmachines brengen aan de ene kant een dunne platinalaag aan op het membraan en aan de andere kant een iridiumlaag. De uitdaging is dat de laag heel dun moet zijn, omdat de grondstof duur is, maar dik genoeg om het membraan betrouwbaar te maken. Aan het einde van de lijn worden containers gevuld met het stansafval: dat wordt allemaal gerecycled, om ecologische redenen, maar ook vanwege de waarde van de restanten platina en iridium op het membraan.


Vervolgens wordt het membraan gelamineerd en in rechthoekige vormen geperst, in frames geplaatst en uiteindelijk geassembleerd tot de zogenaamde stapels, ongeveer ter hoogte van een deur. Vervolgens wordt elke stapel naar een andere hal getransporteerd om de prestaties te testen.
De volledig geautomatiseerde kwaliteitscontrole van de camera in de nieuwe fabriek is cruciaal: deze kan de kleinste oneffenheden in de coating van het membraan detecteren – wat later kan leiden tot een minder efficiënte werking van de stapels. Op andere productielocaties worden de stapels geassembleerd tot het eindproduct.
Financiële onzekerheid
Ondanks de grote plannen van Siemens Energy zijn er al jaren zorgen over de financiële stabiliteit van de onderneming. De problemen bij Siemens Energy zijn gerelateerd aan windturbinefabrikant Siemens Gamesa. Dat bedrijf maakt al jaren forse verliezen wegens technische problemen. Vandaag maakte de Duitse media bekend dat de Duitse overheid, banken en industrieconcern Siemens een akkoord hebben bereikt over een reddingsoperatie voor het in financiële nood verkerende Siemens Energy. De banken hebben 12 miljard euro aan garanties verstrekt, waarbij Duitsland borg staat richting te banken voor 7,5 miljard euro.
Bron: Siemens Energy
0 reacties