BP en Ørsted hebben plannen om in het Noordwesten van Duitsland een elektrolysefabriek van 50 MW te bouwen. De offshore windparken in de Noordzee moeten hiervoor hernieuwbare elektriciteit leveren.

Op de BP-raffinaderij in Lingen (Emsland) willen de partners de groene waterstof op industriële schaal gaan produceren. Er zal op de raffinaderij een 50 MW elektrolyser gebouwd worden. De hernieuwbare energie voor de groene waterstof is afkomstig van de windturbines van Ørsted in de Duitse Noordzee. Er liggen van Ørsted vier offshore windparken in dat gebied, die in totaal meer dan 1,3 GW elektriciteit leveren. De verwachting is dat de nieuwe fabriek een ton hernieuwbare waterstof per uur kan produceren. Deze waterstof wordt direct in de raffinaderij gebruikt om brandstoffen te produceren.

Wolfgang Langhoff, voorzitter van de Raad van Bestuur van BP Europa SE: “Al in 2018 hebben we in een wereldwijde pilot bewezen dat groene waterstof gemakkelijk kan worden gebruikt in het raffinageproces. Samen met Ørsted willen we nu een belangrijke bouwsteen creëren voor een sterke waterstofeconomie in Duitsland. Tegelijkertijd zetten we een belangrijke stap dichter bij het doel om onze BP-activiteiten uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te maken. En onze klanten kunnen zich verheugen op duurzamere brandstoffen bij onze Aral tankstations. Daarnaast vormt het project, in samenwerking met het GET H2-kernproject, een uitstekende verbinding met een publiek toegankelijke waterstofinfrastructuur.”

Onder de naam “Lingen Green Hydrogen” hebben de partners eind oktober 2020 gezamenlijk een financiering voor het project aangevraagd in het EU-innovatiefonds. Als de aanvraag positief verloopt zal de elektrolysefabriek in 2024 operationeel zijn. Daarnaast zien beide partijen mogelijkheden voor een tweede fase, waarin de elektrolyser opgeschaald wordt tot 150 MW.


Bron: BP

Categorieën: Elektrolyse

2 reacties

Jos van Kemenade · 16 november 2020 op 18:02

Ik zou willen dat bestuurlijke mensen wat meer deden om Waterstof nog beter onder de aandacht te brengen bij de mensen. Dit is toch de toekomst voor onze kinderen enz.
Ik hoop dat men zich eens bewust wordt van het feit dat we maar een aarde hebben en dat we daar nog tot op heden niet zuinig genoeg zijn. Vele mensen denken teveel en doen te weinig.
We kunnen niet ten ene male blijven doorgaan om CO te blijven uitstoten en zijn genoodzaakt dit te reduceren tot nul. We hebben hier een alternatief, dus grijp die met bei de handen aan. Ik ben alvast begonnen en beschik over een waterstofauto. Dit is MIRAI= Toekomst. Succes

Anne van Dijk · 19 november 2020 op 16:05

Ik ben het volkomen eens met de vorige reactie. H2 scheiden van H2O m.b.v. elektriciteit om deze vervolgens naar de mensen te brengen in de BESTAANDE infrastructuur van onze aardgasleidingen is voor mij DE oplossing om 1) van het Groninger aardgas af te gaan en 2) de uitstoot van CO2, welke bij vrijwel elk ander verbrandingsproces vrijkomt (en dan vergeet ik even de fijnstofuitstoot die er vaak mee gepaard gaat) te reduceren tot nul. Deze transitie levert misschien niet zo veel banen op als we de transitie via allerlei (voor mij) tussenoplossingen laten verlopen. Mijn conclusie: ZO SNEL MOGELIJKE DE PRODUCTIE VAN WATERSTOF VIA ELEKTROLYSE OPSCHALEN EN VERSPREIDEN VIA HET BESTAANDE GASLEIDINGENNET.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: