Meubelfabrikant Vepa heeft op de productielocatie in Emmen sinds kort een elektrolyser voor het produceren van groene waterstof. De waterstof wordt samen met aardgas gebruikt in de oven van de poedercoatinstallatie voor het lakken van meubelonderdelen.

In the furniture factory in Emmen past Vepa in een poedercoatinstallatie een nieuwe innovatie toe, waterstof verbranding. De branders in de oveninstallatie zijn aangepast, zodat er een mengsel van waterstof en aardgas gebruikt kan worden. De waterstof wordt op de locatie gemaakt met een 95 kW elektrolyser. De duurzame energie voor de elektrolyser is afkomstig van de ruim 3.000 zonnepanelen die op het dak liggen. Indien ze bij enorm slecht weer niet voldoende kunnen leveren, wordt de energiebehoefte aangevuld met Nederlandse windenergie.

De brander start altijd op met 100% aardgas. De elektrolyzer treedt in werking zodra de brander om gas vraagt. In korte tijd is de elektrolyser op druk en wordt de mengklep geactiveerd. De brandersoftware communiceert met de elektrolyzeren, zodat bepaald wordt welke waterstofbehoefte er op dat moment is. Het systeem werkt op een druk van 450 mbar. De waterstof wordt direct gebruikt, dus er vindt op de locatie geen waterstofopslag plaats. Er wordt per jaar circa 10.000 m3 waterstofgas geproduceerd, waardoor het aardgasverbruik met 30% daalt en er minder CO2 vrij komt.

“We werken toe naar een circulaire productie. Met deze innovatie zijn we weer een stap dichterbij. We gebruiken immers hernieuwbare grondstoffen in plaats van fossiel aardgas. Doordat we alles in onze eigen fabrieken produceren is de CO2-voetafdruk per product al laag. Door deze innovatie verlagen we de CO2-voetafdruk nog verder”.

Bert Top, directeur bij Vepa

Bron: Vepa

Categorieën: Industrie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *