Verschillende Nederlandse en Braziliaanse publieke en private partijen hebben zich gecommitteerd aan een driejarig programma Green Ports Partnership, door het ondertekenen van een gezamenlijke verklaring. Cruciaal in dit programma is de samenwerking tussen de Haven van Pecém en de Haven van Rotterdam voor het ontwikkelen van een groene waterstof corridor.

Het doel van dit partnerschap is het versterken van de bilaterale samenwerking en kennis en het bevorderen van publieke en private initiatieven tussen Nederland en Brazilië op het gebied van havenontwikkeling, havenlogistiek, achterlandverbinding en havengerelateerde energieprojecten als windenergie op zee en de productie van groene waterstof.

Veiligstellen import van waterstof

Premier Mark Rutte heeft samen met een economische delegatie een driedaags bezoek gebracht aan Brazilie. De minister-president bracht daarbij een bezoek aan de haven van Pecém samen met de gouverneur van Ceará, Elmano de Freitas. Tijdens het bezoek werd via een live videoverbinding tussen Rotterdam en het Pecém de intentieverklaring voor het driejarig programma ondertekend.

Sinds 2018 is het Havenbedrijf Rotterdam voor 30 procent eigenaar van de snelgroeiende haven in Pecém. De haven in Noordoost Brazilië is strategisch gelegen ten opzichte van zowel Europa als de Verenigde Staten. In de regio is zowel veel zon als wind ruimschoots aanwezig voor de productie van duurzame waterstof. Een prachtig export product voor de regio Ceará. Vanuit Pecém wil Havenbedrijf Rotterdam op grote schaal groene waterstof importeren voor de Europese energievoorziening. Ze gaan hiervoor de infrastructuur aanleggen om een waterstof corridor mogelijk te maken.


Bron: Haven van Rotterdam


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: