De Spaanse bedrijven Iberdrola en Fertiberia hebben een overeenkomst getekend voor de bouw van een 20 MW elektrolyser voor de productie van groene waterstof. Ze gaan de fabriek in Puertollano bouwen en het moet in 2021 operationeel zijn.

Iberdrola wordt verantwoordelijk voor de productie van groene waterstof uit 100% hernieuwbare bronnen. De gehele project zal bestaan uit:

  • een fotovoltaïsche zonne-installatie van 100 MW
  • een lithium-ion batterijsysteem met een opslagcapaciteit van 20 MWh
  • een elektrolyser waterstofproductiesystemen van 20 MW

De geproduceerde groene waterstof zal worden gebruikt in Fertiberia’s ammoniakfabriek in Puertollano. Deze fabriek is al één van de meest efficiënte in de Europese Unie, met een productiecapaciteit van meer dan 200.000 ton per jaar. Fertiberia zal de fabriek aanpassen om de groene waterstof te kunnen gebruiken voor de productie van groene meststoffen.

“Vandaag lanceerden we Europa’s eerste grote groene waterstofproject, waaruit blijkt dat hernieuwbare energiebronnen en technologische innovatie kunnen blijven voldoen aan de elektrificatie- en koolstofarme behoeften van onze industrie. Het initiatief toont de weg en kansen die de energietransitie biedt om innovatieve projecten te ontwikkelen als focus op industrialisatie en werkgelegenheid in ons land”, legt Ignacio Galán, voorzitter van Iberdrola, uit.

De ontwikkeling en bouw van het project leveren ongeveer 700 banen op. De CO2-uitstoot zal met 39.000 ton per jaar reduceren.


Bron: Iberdrola

Categorieën: Elektrolyse

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: